Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Четири навике које могу да вам побољшају ниво енергије: Промените рутине

Важно је да имамо довољно енергије како бисмо испратили дан

1667306484_mountains-g774df1e9b_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Будите се уморни или енергију губите већ у току поподнева? Ово могу да буду знаци да различити фактори начина живота утичу на ваше нивое енергије, што доводи до хроничне исцрпљености.

Међутим, др Алфред Талија, професор Одељења за породичну медицину и здравље заједнице на медицинској школи Роберт Вуд Џонсон, објаснио је да се низак ниво енергије често може да се поправи усвајањем једноставних промена у вашој дневној рутини, пише Хуфф Пост. 

Ограничите количину кофеина коју конзумирате

Када се осећате уморно, може да буде примамљиво да касније током дана скувате шољицу кафе да бисте се опоравили. Међутим, конзумирање превише кофеина може да има парадоксалан ефекат, остављајући вас летаргичним.

- Ако конзумирате велике количине кофеинских пића током дана, то ће вероватно да утиче на ваш образац спавања и на нивое енергије. Тело се навикава на кофеин као стимуланс, а када га нема, можете да доживите пад енергије. Већина стручњака предлаже да постепено смањујете количину кофеина док не пронађете оно што вам најбоље одговара - објашњава др Талија. 

Прочитајте још: Чај од листа смокве са разлогом називају "ЕЛИКСИРОМ ЖИВОТА": Помаже у ублажавању многих тегоба (РЕЦЕПТ)

Успоставите рутину спавања 

Не треба објашњавати да је одговарајућа количина сна кључна за повећање ваше енергије током дана. Међутим, на нивое ваше енергије не утиче само количина сна коју добијате сваке ноћи, већ и квалитет тог сна. То  укључује усвајање навика као што је развијање редовне рутине одласка на спавање и пригушивање светла ноћу. Талија истиче да је важно да разбистрите ум уводећи активности пре одласка у кревет, а које сматрате опуштајућим.

Крећите се током дана

Покушајте да укључите вежбање у свој дан, па чак и само малу количину. Истраживања су показала да су свакодневна вежба и кретање од суштинског значаја за повећање нивоа енергије.

- Показано је да чак и покрети са малим утицајем повећавају проток кисеоника и нивое хормона, што вам даје енергију - објашњава доктор. 

Прочитајте још: Воће које ће вам помоћи да ОЈАЧАТЕ имунитет: Сачувајте ЗДРАВЉЕ током сезоне прехлада и вируса

Вода 

Дехидратација је чест узрок ниске енергије.

- Наша црвена крвна зрнца носе кисеоник. Када смо дехидрирани, црвена крв се смањује и то смањује капацитет ћелије да носи пуну количину кисеоника. Низак ниво кисеоника се манифестује умором, раздражљивошћу и немиром.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas