Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли можете да направите овај потез? Стручњаци истичу да је показатељ доброг здравља

Истраживања показују да је способност људи да стоје на једној нози показатељ доброг здравља и да вежбање стајања на једној нози може повећати кондицију, а можда и дужину животног века.

1641899269_1c367944a9d23a117e33615b54967a3cd3c22a31.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Могућност стајања на једној нози повезана је са добрим нивоом физичке активности и смањеним ризиком од падова, али и са квалитетом и дужином живота.

Немогућност одржавања равнотеже 20 секунди или дуже док стоје на једној нози и код иначе здравих људи повезана је са повећаним ризиком од оштећења малих крвних судова у мозгу и смањеном способношћу разумевања појмова.

Трудноћа, менопауза, хронична болест и одлазак у пензију такође утичу на нашу снагу и равнотежу и способност да останемо усправни, углавном због начина на који утичу на нашу способност и мотивацију да се бавимо редовном физичком активношћу.

Прочитајте још: Да ли сте међу њима? Ово је најређа крвна група, а има је мање од 50 посто људи на свету

Дуги периоди седења или лежања током дана повезани су са мањом снагом мишића, ризиком од падова, понекад и без обзира на количину физичке активности умереног или снажног интензитета коју неко упражњава. Људи који седе дуже време имају већу вероватноћу да развију дијабетес типа 2, већи обим струка и гојазност.

Зашто је важно стајање на једној нози

Подаци показују да се време током кога људи могу да стоје на једној нози мења током година како за мушкарце, тако и жене – а немогућност достизања циљаног времена за одговарајућу старосну групу може указати на постојање неких здравствених проблема.

Људско тело, када стоји усправно, инхерентно је нестабилно. Имамо веома малу тачку ослонца у односу на нашу висину и ширину. Када смо доброг здравља, ослањамо се на наш централни и периферни нервни систем да интегрише све информације које долазе из наших чула за равнотежу (очи, унутрашње ухо и повратне информације од мишића и зглобова). Затим ангажујемо праве мишиће (стопала, глежњеве, ноге и мишиће стомака и леђа, понекад чак и мишиће руку) у право време да бисмо извршили неопходна прилагођавања нашег држања како бисмо остали усправни.

Што смо физички активнији, већа је вероватноћа да ћемо имати добру равнотежу и, наравно, опште физичке, психолошке и друштвене користи.

Прочитајте још: Шест једноставних начина да одржимо ментално здравље

Вежбајте стајање на једној нози

Можете побољшати своју способност стајања на једној нози у било ком животном добу и побољшати равнотежу.

Стајање на једној нози може бити још изазовније ако затворите очи док то радите. Ово је вредно вежбања јер помаже у нашој дугорочној способности одржавања равнотеже и смањује ризик од пада. Са отвореним очима тело постаје лењо и ослања се на вид да нам помогне да одржимо равнотежу. Ако зажмуримо, друга чула ће боље да раде. Већина људи то може учинити само кратко време у поређењу са оним када држе очи отворене. Зато је добро у близини имати нешто за шта ћемо се придржати.

Такође, постоје докази да старији од 70 година, ако стоје на свакој нози по минут, три пута дневно, то им може помоћи и у побољшању густине костију кука. Јача минерална густина костију кука значи да је мања вероватноћа да ће се преломити ако падну.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas