Oglas
· · Komentari: 0
STERILITET

Doktor NIKOLIĆ uverava: Svaki muškarac može da postane OTAC ako se javi na vreme

Za 40% steriliteta među parovima "kriv" je muškarac. Problem je rešiv ako se počne na vreme.

1610970550_Depositphotos_140558176_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Doktor Ivica Nikolić, urolog, uzbudio je javnost objašnjenjem da savremen način života izaziva sterilitet, o čemu možete pročitati OVDE.

Nastavljamo priču sa doktorom uz detaljnije informacije kako se leči muška neplodnost. Šta prvi, osnovni test za procenu plodnosti - spermogram - tačno pokazuje?

Zauške i polne bolesti
Infektivne bolesti izazvane bakterijama, virusima, parazitima, uzročnici su oko dva odsto muškog steriliteta. Tu su i seksualno prenosive bolesti. Često pacijenti spomenu da su preležali zauške kao dečaci. Ovo infektivno oboljenje praktično je iskorenjeno vakcinacijom, a kod muškaraca koji su je preležali posle puberteta, u oko 40 odsto slučajeva izaziva sterilitet.

Pročitajte još: ŠETAJTE se samo 30 minuta dnevno i rešite se MNOGIH bolesti

- Kad se urologu javi muškarac i ispriča da supruga ne može da zatrudni, uzima se anamneza, tj. podaci o zdravstvenom stanju, da li je pušač, da li konzumira alkohol, da li uzima neke lekove i koje, kojim poslom se bavi, da li je gojazan (jer oni imaju više estrogena, ženskih polnih hormona), koliko često imaju seksualne odnose, a obavezno se uzimaju osnovne laboratorijske analize i spermogram, kao najvažnija stavka u početnom ispitivanju, koji pokazuje kvalitet sperme za oplodnju - kaže doktor.

Spermogram se nekoliko puta ponovi.

Spermogram se uvek ponavlja dva do tri puta tokom tri do šest meseci, da bi se realno sagledao.

Rešivo Foto: Depozit

- Uzroci muškog steriliteta su raznovrsni, a većina je izlečiva - ističe doktor Nikolić.

Pročitajte još: Raste u Srbiji, sigurno mislite da je KOROV, a prava je IMUNO BOMBA

To mogu da budu urođene anomalije, na primer nespušteni testis, koji se operiše u prvoj godini života. Danas praktično retko može da se nađe muškarac u trećoj deceniji života sa ovom anomalijom, jer pedijatri na kontrolnim sistematskim pregledima bebe to lako otkrivaju i to se potom uspešno hirurški rešava.

- Isti je slučaj i sa hipospadijom, anomalijom otvora uretre koja se uspešno rešava hirurškim putem. Uzrok steriliteta mogu da budu i stečeni deformiteti urogenitalnog i drugih sistema, kao posledica povreda ili hirurških zahvata, na primer pri povredi kičme i nekih operacija u trbuhu. Može da dođe do poremećaja ejakulacije tako da sperma ne izlazi napolje nego završava u bešici.

Pročitajte još: Zaboravite BOTOKS! Bacite se na ova tri vitamina

Svaki muškarac koji ima samo jedan zdrav spermotozoid može da postane otac!
Hemoterapija
Maligna oboljenja koja se leče hemioterapijom izazivaju probleme u spermatogenezi koja može da se normalizuje tek dve do četiri godine posle lečenja. Zato se muškarcima koji primaju hemioterapiju ne savetuje da rade na potomstvu dok ne prođu bar dve godine od završene terapije.

Koliko je efikasno lečenje i kako izgleda taj proces?

- Asistirana reprodukcija je unela pravu revoluciju u lečenju steriliteta raznim tehnikama koje su omogućile da svaki muškarac koji ima praktično samo jedan zdrav spermatozoid može da se ostvari kao otac. To znači da samo oni sa genetskim anomalijama, tj. oni čiji spermatozoidi nisu sposobni za oplodnju i oni koji nemaju spermatozoide  ne mogu da imaju potomstvo - objašnjava dr Nikolić.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Na kraju, muški sterilitet je kod najvećeg broja pacijenata rešiv, ali je potrebno javiti se na vreme urologu koji će preduzeti sve potrebne korake za njegovo lečenje. Važno je napomenuti da starenjem kvalitet sperme opada - to se odražava na reproduktivnu sposobnost muškarca, a nosi i rizik za zdravo potomstvo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas