· · Коментари: 0
ОСЕЋАЊА

Како све анксиозност УТИЧЕ на наше тело? Директно дејство на четири система

Анксиозност има бројна негативна деловања

1649237304_profimedia-0505047548.jpg
Фото: Профимедиа

Већина има неку врсту анксиозност с времена на време, али хронична анксиозност може значајно да омета  квалитет живота. Иако је најпознатија по променама у понашању, анксиозност такође може да има озбиљне последице на физичко здравље.

Ефекти анксиозности на тело

Анксиозност је нормалан део живота. Можете да осетите ова непријатна осећања пред важан разговор, посао или разне врсте провера. Краткорочно, анксиозност повећава дисање и откуцаје срца, концентришући проток крви у  мозак. Овај физички одговор вас припрема човека да се суочи са неком интензивном ситуацијом.

Међутим, ако постане превише интензиван, можда ћете да почнете да осећате вртоглавицу и мучнину. Претерано или упорно стање анксиозности може да има велике ефекте на физичко и ментално здравље.

Прочитајте још: ЈЕДНА ПОРЦИЈА РОТКВИЦА ПОКРЕЋЕ СТОМАК: 8 здравствених предности због којих ћете је јести сваки дан

Анксиозни поремећаји могу да се јаве у било којој фази живота, али обично почињу у средњим годинама. Већа је вероватноћа да ће жене имати анксиозни поремећај него мушкарци, каже Национални институт за ментално здравље (НИМХ). Стресна животна искуства такође могу да повећају ризик од анксиозног поремећаја. Симптоми могу да почну одмах или годинама касније, пише Хеалтхлине.

Централни нервни систем

Дуготрајна анксиозност и напади панике могу да узрокују да наш мозак редовно ослобађа хормоне стреса. Ово може да повећа учесталост симптома као што су главобоља, вртоглавица и депресија. Када се осећате анксиозно и под стресом, мозак преплављује нервни систем хормонима и хемикалијама дизајнираним да вам помогну да одговорите на претњу. Адреналин и кортизол су једни од њих. Иако је корисно за повремене догађаје високог стреса, дуготрајно излагање хормонима стреса може дугорочно да буде штетније по физичко здравље. На пример, дуготрајна изложеност кортизолу може да допринесе повећању телесне тежине.

Кардиоваскуларни систем

Анксиозни поремећаји могу да изазову убрзан рад срца и бол у грудима. Такође можете да имате повећан ризик од високог крвног притиска и срчаних обољења.

Системи за варење

Анксиозност такође утиче на ваш систем за варење. Можда имате болове у стомаку, мучнину, дијареју и друге проблеме са варењем управо због анксиозности. Анксиозност можда додведе и до губитка апетита.

Прочитајте још: ПОПРАВЉА ВИД И КОНЦЕНТРАЦИЈУ: Предности јаја са спанаћем за доручак

Имуни систем

Анксиозност покреће реакцију на стрес и прави "поплаву" хормона, попут адреналина, у ваш систем. Краткорочно, ово повећава пулс и брзину дисања, тако да мозак може да добије више кисеоника. Ово вас припрема да на одговарајући начин реагујете на интензивну ситуацију. Уз повремени стрес, тело се враћа у нормално функционисање када стрес прође, али ако се стално осећате узнемирено и под стресом или то траје дуго, тело никада неће добити сигнал да се врати у нормално функционисање. Ово може да ослаби имуни систем, чинећи вас рањивијим на вирусне инфекције и честе болести.

БОНУС ВИДЕО




 


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.