Oglas
· · Komentari: 0

Razlika između hormonskih i bakterijskih akni: Nisu problem samo tinejdžera

Problem akni može da bude prava borba

1678798075_shutterstock_577612447.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Akne su stanje kože za koje se obično smatra da pogađa tinejdžere, ali to ipak nije baš skroz tačno jer su akne česte i kod odraslih.

- Uobičajeno je pogrešno shvatanje akni kao tinejdžerskog porblemaa. Jedan od najčešćih razloga zbog kojih odrasle žene između 20 i 40 godina, na primer, dolaze u dermatološku kliniku je zbog akni. Podaci kliničkog ispitivanja su otkrili da otprilike 50% žena u 20-im godinama, 33% žena u 30-im godinama, a 25% žena u 40-im pati od akni - objasnio je dermatolog Kristofer Bunik za Jejl Medicine.

Kao i kod bilo kog drugog medicinskog problema, otkrivanje osnovnog uzroka je ključno za učenje kako se njime upravlja, pa je važno otkriti koju vrstu akni imate. Iako možda mislite da su sve akne iste jer dovode do bubuljica, razlog zašto se pojavljuju mogu vam dati naznake za rešenje problema. Dva najčešća tipa akni uključuju hormonske akne i bakterijske akne.

Hormonske akne

Ako primetite da vam se bubuljice javljaju oko brade i vilice i pogoršavaju tokom PMS-a i menstruacije, možda patite od hormonalnih akni. Iako se hormonske akne mogu pojaviti i kod muškaraca, posebno tokom puberteta, najčešće se javljaju kao odgovor na mesečne promene u ženskom menstrualnom ciklusu. Ovo je posebno tačno tokom tinejdžerskih godina, trudnoće i menopauze. Hormonske akne se javljaju kada vaša koža proizvodi previše sebuma ili ulja, kao rezultat brze promene hormona, prema Klivlendskoj klinici.

Višak ulja se meša sa mrtvim ćelijama kože i prirodnim bakterijama koje se nalaze na koži i dovodi do bubuljica, belih tačaka, mitesera, a ponekad i do velikih cista. Može biti teško kontrolisati hormonalne promene, ali male promene u načinu života mogu pomoći u poboljšanju hormonskih akni, kao što su dovoljno sna, ishrana, izbegavanje visoke vlažnosti i zagađenja vazduha, kao i da nikada ne čačkate bubuljice ili pokušavate da istisnete mitisere. U svakom slučaju preporučuje se savetovanje sa dermatologom ili kozmetologom.

Bakterijske akne

Dok hormonske akne potiču od prekomerne proizvodnje ulja, bakterijske akne su rezultat viška proizvodnje bakterija. Svako ima bakterije na svojoj koži. To je normalan i neophodan deo mikrobioma kože. Međutim, kada se nagomilaju bakterije, mogu se mešati sa uljem i mrtvim ćelijama kože i formirati bubuljice, piše Health Match.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas