Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
орашасти плодови

Сачуваће вам СРЦЕ, смањити ХОЛЕСТЕРОЛ и спречити развој ДИЈАБЕТЕСА: Ово је НАЈЗДАВИЈА ГРИЦКАЛИЦА на свету

О орашастим плодовима у контексту здраве хране се у последње време говори све више, а нутриционисти наводе безброј разлога који говоре у прилог томе колико су они добри за здравље.

1596800160_Depositphotos_13851363_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Но када би морали да одаберете само једну врсту орашастих плодова коју ћете конзумирати, то би свакако требали да буду пистаћи. Они спадају међу најстарије орашасте плодове, а још су их римски владари сматрали правом посластицом.

Прочитајте још: РАЈ ЗА СРБЕ! Ако ОВДЕ летујете добијате бесплатне лежаљке, сунцобране и пешкире, а ДВОЈЕ ДЕЦЕ НЕ ПЛАЋА НИШТА

За грицкање се препоручују како због свог доброг укуса, тако и због свих бенефита које имају за организам, а нутрициноисти су их недавно прогласили најздравијом грицкалицом на свету. Много је разлога зашто би требали да постану део ваше исхране, а ови су сам неки од њих:

Фото: Пиxабаy

Пуни су витамина А, Б6, Ц и Е који су важни за рад срца, јачање имуног система, штите од штетних зрачења, одлични су за превенцију рака и очување нервног система. Богати су магнезијумом, гвожђем, калцијумом, фосфором, цинком, манганом, калијумом и бакром.

Пистаћи припадају најстаријим орашастим плодовима!

Поред тога, садрже и влакна која су потребна за здравље пробавнг тракта. Зато се препоручују људима који муку муче са анемијом јер они подижу гвожђе. Поред тога, ако имате грчеве у стомаку, пистаћи ће вам помоћи да олакшате тегобе.

Помоћ код мршављења

Пистаћи убрзавају метаболизам и регулишу килажу, а захваљујући влакнима, беланчевинама и мастима брзо стварају осећај ситости.

Прочитајте још: ТАБЛИЦА КИЛОГРАМА: Колико воде је дневно добро пити за лакше мршављење?

Чува здравље срца

Пистаћи доказано смањују ЛДЛ или лош холестерол и повећавају ХДЛ или добар холестерол, након врло кратког периода конзумирања. Богате су антиоксидансима, попут витамина А и витамина Е. Такође се боре против упале, штите крвне судове и смањују ризик од срчаних болести. Чак и врло мало узимање ових орашастих плодова повећава ниво лутеина.

Смањују ЛДЛ, лош холестерол, а повећавају ХДЛ, добар холестерол!

Спречава развој дијабетеса

Фото: Пиxабаy

Конзумирање пистаћа може спречити развој дијабетеса типа 2. То је зато што је 60 посто препоручене дневне вредности минерала фосфора садржано у једној шољици пистаћа. Не само да фосфор разбија протеине у аминокиселине, такође помаже у толеранцији глукозе.

Прочитајте још: Ако вам се јављају ОВИ СИМПТОМИ то је знак да се УМОРНИ: Станите и одморите се, тело ће вам бити захвално

Одржава здравље очију

Пистаћи садрже две каротеноиде којих нема у већини осталих орашастих плодова, лутеин и зеаксантин. Они делују као заштитни антиоксиданси бранећи ткиво од слободних радикала. Повезани су са смањеним ризиком од развоја сенилне макуларне дегенерације, која је водећи узрок оштећењима вида и стечене слепоће.

Успорава старење коже

Пистаћи су сјајан извор витамина Е, моћног антиоксиданса топивог у масноћи, неопходног за одржавање интегритета станичне мембране и често препоручиваног за здраву и лепу кожу. Витаимн Е чини сјајан посао штитећи кожу од УВ зрачења, пружајући одбрану од старења и рака коже.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas