· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Све што је добро за ваше срце, добро је и за ваш мозак

Међу кључним факторима ризика за развој деменције су: недостатак образовања, губитак слуха, пушење и физичка неактивност, наведено је у чланку.

1610462148_Depositphotos_149059343_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Процењује се да 47 милиона људи широм света има деменцију. Истраживање је представљено на конференцији Међународног удружења "Алцхајмер" у Лондону, преноси ББЦ.

Прочитајте још: Чувени доктор Стојковић упозорава: ПЛАСТИКА утиче на ДНК и изазива СТЕРИЛИТЕТ

У извештају који је направило 24 светских стручњака се наводи да начин живота појединца може да има велику улогу у повећању или смањењу ризика за настанак деменције.

Фото: Депозит

- Деменција се најчешће дијагностикује у каснијој животној доби, али промене углавном почињу да се развијају много година пре тога - рекао је професор лондонског универзитетског колеџа.

Прочитајте још: Здравствени симптоми које НИКАДА не бисте смели игнорисати - од неспретности до болова у вилици!

Истраживање је показало да су особе које нису у могућности да заврше средњу школу у већем ризику од деменције, а аутори чланка саветују наставак учења током целог живота како би се повећале когнитивне резерве.

Још један велики ризик је губитак слуха у средњем добу, што може да доведе, како наводе истраживачи, до друштвене изолације и депресије, који су међу могућим факторима ризика за деменцију.

Прочитајте још: Родитељи, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Мирис цигарета на вашој одећи штети ДЕЧИЈЕМ ЗДРАВЉУ

Стручњаци су упутили још једну кључну поруку: "Оно што је добро за срце, добро је и за мозак."

Живот без пушења, уз физичку активност, одржавање здраве телесне тежине, лечење високог крвног притиска и дијабетеса, могу да смање ризик од деменције, као и кардиоваскуларних болести и рака, наводи се у извештају.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.