Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Знакови да прекорачујете препоручене дозе кафе: Обратите пажњу на ове симптоме

Испијање кафе је део наше свакодневице, али стручњаци подсећају да не треба претеривати у конзумирању црног напитка

1668519568_shutterstock_1936979245.jpg
Фото: Шхуттерстоцк
Oglas

Према недавној студији Европског друштва кардиолога, прихватљиво је попити две до три шољице дневно.

Примећено је и да све врсте кафе (млевена, инстант и она без кофеина) имају позитивне ефекте на људско здравље. Међутим, ако спадате у особе које прекорачују препоручене дозе, онда треба узети у обзир и могуће последице:

Осећај тескобе

Типична шољица кафе садржи 95 милиграма кофеина. Дакле, ако бисте попили четири кафе, унели бисте око 500 милиграма кофеина дневно. Једна студија је показала да претерано конзумирање поменуте супстанце може довести до високог нивоа стреса, тескобе, па чак и депресије. Истраживање говори да конзумирање више од 1000 милиграма кофеина недељно може бити индикатор високе анксиозности. Зато је време да промените навике.

Прочитајте још: Ово ароматично уље многи називају "прва помоћ у бочици": Њега би требало да има свако домаћинство

Лош сан

Кафа може узроковати и проблеме са спавањем, нарочито ако имате навику да поподне уживате у овом напитку. Мада постоје многе здравствене предности редовног испијања кафе, свођење дневног уноса на минимум, и то ујутро, може допринети квалитетнијем спавању ноћу.

Убрзани откуцаији срца

Иако је једна студија показала да испијање 100 милиграма кофеина, у размаку од сат до пет сати, није узроковало убрзане откуцаје срца, конзумирање значајних количина може довести до промене срчаног ритма, али за то је потребна значајна количина кофеина.

Трема

Ако осетите дрхтање после превише попијених шољица кафе - то се може дефинисати као предозирање кофеином, што може изазвати главобољу, трему, потешкоће са спавањем и, већ поменути, убрзан рад срца.

Прочитајте још: Направите најздравији напитак од ДУЊА: Идеалан је за плућа, а садржи више витамина Ц од лимуна

Умор

Када се осећате уморно нормално је да попијете кафу. У једној студији, у којој су учесници добили одређене количине кофеинских напитака за јачање енергије, њихово редовно испијање, нарочито оних са шећером, узроковало је ментални умор код испитаника. Зато када планирате да спавате, немојте посезати за кафом јер ћете остати будни, а поремећен сан ће касније током дана изазвати још већи умор.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas