Oglas
· · Komentari: 1
higijena

Svi smo POGREŠNO PRALI RUKE: Pratite KORAKE i saznajte kako je ISPRAVNO

Poznato je da je jedna od glavnih preventivnih mera protiv nove bolesti pravilna higijena ruku. Ali da li radite sve kako treba?

1594991536_wash-hands-4906750_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Najbolja preventiva je redovno pranje ruku. Ovaj deo tela je najosjetljiviji na spoljne faktore: dodirujemo kvake na vratima, novac, koristimo javni prevoz ... Ruke su idealna "kuća" za bakterije, viruse, parazite i gljivice.

Pročitajte još: Ruski travar DMITRI: Muškarci, ne kupujte skupe preparate, OVA BILJKA sprečava ĆELAVOST

Zašto antiseptički gel ne zamenjuje pranje?
Gelovi poznati kao hidroalkohol uvek se moraju koristiti na čistim rukama. Na čistu, suvu kožu nanosi se mala količina proizvoda, trlja se najmanje 20-30 sekundi i ostavi da se osuši. Ali ako ga stavite na prljave ruke, onda se efekat neće dogoditi. Ovo je samo dodatak i sigurnosna mreža, koja pored toga utiče na prirodnu zaštitu kože.

Razmislite o tome kako obično perete ruke?

Malo pene, nekoliko sekundi pod tekućom vodom, osušite i to je to. Lekari Svetske zdravstvene organizacije preporučuju pranje ruku u nekoliko faza. Potrebno vam je 40-60 sekundi.

Pročitajte još: PANIKA! Pored KORONE, u Srbiju stigao i VIRUS ZAPADNOG NILA: Epidemiolog Petrović otkriva MOGU LI SE UDRUŽITI!

Kako pravilno oprati ruke?

* navlažite ruke pod mlazom tople, ne hladne vode;
* nanesite dovoljnu količinu sapuna tako da pokrije celokupnu površinu ruku i protrljajte proizvod dlanovima;
* Desnim dlanom prevucite stražnju stranu leve ruke sa isprepletenim prstima - i obrnuto;
* operite dlan dlanom
* operite stražnju stranu prstiju, stisnuvši ruke u improvizovanoj bravi;

Foto: Pixabay

* palčeve isperite odvojeno na obe ruke;
* prstima kružnim pokretima trljajte dlanove (nikada ranije niste obraćali toliko pažnje na „linije sudbine i srca“- sada je vreme);
* Sapun temeljno isperite pod mlazom tople vode;
* Osušite ruke peškirom za jednokratnu upotrebu.

Pročitajte još: Jedna stvar pozitivna od korone: Pušači masovno zbog virusa ostavljaju cigarete

Ponavljajte ovu šemu svaki put kada odete u kupatilo, nakon kašljanja, povratka s ulice ili putovanja javnim prevozom.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas