· · Komentari: 0
SAVETI

Ovu hranu NIKADA ne zagrevajte u mikrotalasnoj

Kada kuvate komad sirove piletine u mikrotalasnoj, šanse za ravnomerno i temeljno kuvanje vrlo su male, što čini potencijalnu opasnost od bakterijske kontaminacije.

1603269668_Depositphotos_41216453_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Ovaj izum nastao je 1940-ih godina, a mikrotalasna jedan je od najvažnijih kućnih uređaja u svakom domaćinstvu. Iako je namenjena za podgrevanje hrane i brzinsko kuvanje, postoji određena hrana koju nikada ne bi trebalo da zagrevate u njoj.

Kuvana jaja

Kada zagrevate kuvana jaja u mikrotalasnoj, para se nakuplja iz molekula vode uzrokujući povišenje pritiska. Budući da jaja imaju tanku opnu i ljusku, nisu u stanju da izdrže sav taj pritisak, što može dovesti do eksplozije samog jaja u mikrotalasnoj ili tokom prvog zagriza. 

Pročitajte još: Tajne SPANAĆA: Zdrav je, ali krije jednu ZAMKU koju moramo da znamo

Šargarepa

Iako se šargarepa može kuvati i zagrevati u mikrotalasnoj, sirova šargarepa, pogotovo ona s korom, može da bude potencijalno opasna. Ako se ne opere pravilno i ima ostataka nečistoće, minerali iz tla mogu da uzrokuju iskre u mikrotalasnoj. Ako se neprekidno događa, to može ozbiljno da ošteti vašu mikrotalasnu.

Prerađeno meso

Za početak, prerađeno meso nije najzdravija hrana jer sadrži velike količine soli, aditiva, hemikalija i konzervansa. Kada tome još dodate mikrotalasno zračenje, nivo holesterola može se povećati, što može dovesti do problema sa srcem. Najsigurniji način zagrevanja je na roštilju ili ploči šporeta.

Pročitajte još: Ako tek sada PEČETE PAPRIKE lakše ćete ih očistiti ako uradite SLEDEĆU STVAR

Čili papričica

Foto: Depozit

Čili paprika, posebno ona jako ljuta, sadrži visok nivo kapsaicina, koji može biti prilično zapaljiv. Kad je kapsaicin izložen elektromagnetnim talasima u mikrotalasnoj, počinje da isparava i može da se zapali! Vatra i dim koji će se ispuštati iz mikrotalasne mogu izazvati iritaciju kože i peckanje.

Piletina

Piletina je glavni krivac za širenje salmonele, pogotovo kada nije pravilno skuvana! Kada kuvate komad sirove piletine u mikrotalasnoj, šanse za ravnomerno i temeljno kuvanje vrlo su male, što čini potencijalnu opasnost od bakterijske kontaminacije. Isto se može reći i za ostale komade sirovog mesa. Najbolje je da meso kuvate temeljno, na direktnoj vatri, u tiganju, na roštilju ili pećnici.

Pročitajte još: Često je zaboravljamo: Saveti za efikasno ČIŠĆENJE MIKROTALASNE

Paradajz i sos od paradajza

Poput kuvanih jaja, paradajz može prouzrokovati veliki nered kada provodi previše vremena u mikrotalasnoj. Zbog sadržaja tečnosti u sosu od svežeg paradajza i testenine, akumulacija pritiska uzrokuje da se stvaraju mehurići koji iskaču iz tečnosti, ostavljajući mikrotalasnu prekrivenu crvenim mrljama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.