Oglas
· · Komentari: 0
Neprevaziđen

"Aston Martin DB5" omiljeni Bondov auto, a na aukciji je prodat za neverovatnu sumu (Foto/Video)

Šon Koneri je po mnogima najbolji Džems Bond baš kao i automobil koji je vozio u "Goldfingeru"

1963_-_1966_DB5--2-.jpg
Oglas

Veliki broj fanova serijala o britanskom tajnom agentu Džemsu Bondu smatra da je škotski bard Šon Koneri neprevaziđen u ulozi "007" baš kao što je i legendarni "Aston Martin DB5" najspektakularnija mašina na točkovima koju je vozio " u službi njenog veličanstva". Model "Aston Martin DB 5" koji se proizvodio između 1963. i 1966. godine, osvojio je svet 1964. godine kada je prikazan "Goldfinger" sa Šon Konerijom u ulozi agenta sa dozvolom za ubijanje.

Ta filmska verzija je doduše mogla da puca i čini svakojaka čudesa, za razliku od "civilne" koja je morala da pleni kupce nekim drugim (srećom imala ih je na pretek) kvalitetima. Vizuelno "DB5" se nije razlikovao od prethodnog modela "Astin Martina" - "DB4", ali je prvi "Aston" namenjen drumu (ne pisti) koji je dobio motor od 4,0 litara ,verziju "Tadek Marek tvin-kam" sa šest cilindara u liniji koja je prvi put ugrađena u "Lagondu rapid" i u "DP215" trkački automobil.

Tu su bila i tri karburatora koja su pomagala da ovaj motor isporuči 282 KS, sasvim dovoljno da legenda bude rođena. Ovaj lepotan je dizajniran od strane italijanske "Carrozzeria Touring Superleggera".

Pročitajte još: Automobil koji nije na prodaju i NEMA CENU: Ima ih samo 4 na svetu, a onda se začulo REŽANJE "LJUTE MAŠINE" (FOTO)

Osnovna razlika u odnosu na prethodnu verziju je  motor od 4,0 litara ("DB4" je imao agregat od 3,7 litara), potpuno aluminijumski, koji je imao i novi izdržljiviji "ZF" petostepeni menjač i tri "SU" karburatora."Ergela" od 282 "konja" bila je dovoljna za maksimalnu brzinu od 233 kilometra na čas. Do stotke je sprintao ja 7,8 sekundi.

U standardnoj opremi "DB5" je imao kožna sedišta na preklapanje, vunene patosnice, električne podizače prozora, dvostruki rezervoar za gorivo, hromirane žičane točkove, uljni hladnjak, aluminijum-magnezijum šasiju (petentirana tehnika Superlađere), kompletnu unutrašnjost od kože, pa čak i aparat za gašenje požara.Svi modeli su bili sa dvoje vrata u konfiguraciji 2+2 sedišta.

Opciono je u ponudi bio automatski menjač sa tri brzine "Borg-Warner DG".Ovaj menjač je dobio zamenu sa "Borg-Warner Model 8" menjačem neposredno pre nego što je "DB6" zamenio "DB5".

Pročitajte još: Narudžbine već počele: Ogromno interesovanje za "Tojotinu" ljutu papričicu (Foto/Video)

Ukupno je napravljeno 1.059 primeraka.

Automobil koji je vozio Šon Koneri u "Goldfingeru" prodat je na aukciji prošle godine za 6,4 miliona dolara.

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE

  • DUŽINA: 4,57 m
  • ŠIRINA: 1,68 m
  • MASA: 1.502 kg
  • MOTOR: DOHCS L6
  • ZAPREMINA: 4.000 ccm
  • BROJ CILINDARA: 6 - u liniji
  • MAKSIMALNA SNAGA: 282 KS 0-100km/č:7,8 sek.
  • MAKSIMALNA BRZINA: 233 km/č.                                                                                                 Foto:Promo

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas