· · Komentari: 0
Otkrivamo

Zbog namere SAD da zabrane kabriolete - "Porše" IZMISLIO NOVO VOZILO (VIDEO)

Svoj model nemačka kompanija nazvala po jednoj čuvenoj italijanskoj trci na kojoj je trijumfovala 11 puta

porse-targa-naslovna.jpg
Foto:"Porše"

Nedavno je "Porše" predstavio najnoviju verziju svog besteselera "porše 911 targa". A da li znate kako je uopšte nemački gigant došao na ideju da pravi ovu vrstu vozila?

Kažu da je potreba majka svih izuma. Početkom šezdesetih godina prošlog veka očekivalo se da zbog velikog broja nesreća u kabrioletima SAD zabrani njihovu prodaju na svojoj teritoriji. Zato se u "Poršeu", koji je prodavao veliki broj kabrioleta u Americi došlo na ideju da se napravi automobil koji u suštini i nije kabriolet ali pruža dovoljno otvorenog krova za "vetar u kosi".

Foto:"Porše"

Prvo su dizajneri posegnuli na poznatim rešenjima iz auto-sporta, ali se ta ideja nije baš dopala Ferdinandu Aleksandru Poršeu dizajneru modela "911" koji je smatrao da bi cevasti ram na kabrioletu naružio dizajn jedne ikone.

Pročitajte jošKako je „Porše 356“ odredio sudbinu čuvene kompanije ? (Foto/Video)

Ali, kad je već nešto moralo da se uradi predložio je ugradnju zaštitnog dela, atraktivnog oblika od nerđajućeg čelika koji bi imao ulogu rol bara, ali i omogućavao lako skidanje i postavljanje krova. Ideja je prihvaćena i rođen je novi model koji je predstavljen na septembarskom Salonu automobila u Frankfurtu 1965. Tako je rođen prvi bezbedni kabriolet.

Foto:"Porše"


Ali, tu ovoj priči nije kraj. Izbor imena je predstavljao veliki izazov. Tražilo se neko atraktivno ime po nekom uspehu na trkama na primer. Poput "karere" koja ja dobila ime po "Karera Panamerikana" trkačkom spektaklu u Meksiku.


Razmišljalo se o "Le Manu", "Monci", ali nekako su sva ta imena već na ovaj ili onaj način bila poprilično izraubovana.

Pročitajte još: "Aston Martin DB5" omiljeni Bondov auto, a na aukciji je prodat za neverovatnu sumu (Foto/Video)

Onda se neko dosetio čuvene trke sa Sicilije "Targa Florio" (na njoj je "Porše pobedio ukupno 11 puta) i predloženo je da se model nazove "porše 911 targa florio". Ali, Haraldu Vagneru menadžeru prodaje se učinilo da bi mogao da se odomaći skraćeni naziv "florio" što mu nikako nije bilo prihvatljivo.

Foto:"Porše"

Zato je predložio da se model jednostavno nazove "911 targa". Serijska proizvodnja počela je 1966. godine. 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.