Oglas
· · Komentari: 0

Najbolje namirnice za doručak: Važno je kojom hranom započinjete dan

Adekvatan izbor hrane može uticati i na raspoloženje

1691242078_shutterstock_256153477.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Mnogima je doručak omiljeni i najvažniji obrok u danu. U zavisnosti od toga šta birate za prvi obrok na prazan stomak, takvi će vam biti naredni sati.

A da li će biti ispunjeni padom energije, napadima gladi, dremanjem ili sjajnim raspoloženjem i efikasnošću na poslu zavisi od toga šta ste pojeli za doručak.

Kada se pomene doručak, neki odmah pomisle na mirišljavo pecivo, jogurt, sok od narandže, kafu... Nisu svesni kako neke od tih namirnica mogu biti štetne ako ih konzumiramo odmah ujutro na prazan želudac.

Neke od njih mogu izazvati kiselinu u želucu ili gastritis, što vam doslovno može pokvariti prepodne, a druge mogu uticati na brzi porast nivoa šećera u krvi i kratko izazvati navalu energije, ali i dovesti do toga da vam već oko 11 sati počnete da dremate zbog naglog pada šećera u krvi.

Zato izaberite prave namirnice, one koje će vam dati dovoljno energije da vas drži do ručka, a plus ublažavaju kiselinu u želucu.

Top pet dobrih namirnica za doručak

Jaja

Dosadašnja istraživanja pokazala su da jedenje jaja za doručak smanjuje ukupni unos kalorija tokom dana. Jednostavno, duže nas drže sitim, pa nećemo imati potrebu za grickalicama, a i za ručak ćemo pojesti manje. Slobodno se mogu kuvati i pržiti, ali za zdravlje želuca najbolje je odabrati meko kuvana jaja.

Ovsena kaša

Ukoliko za doručak pojedete ovsenu kašu, ona će formirati zaštitni sloj na želucu i tako štititi zidove želuca od povećanog nivoa kiseline. Osim toga, ova kaša zbog velikog udela vlakana može podstaći probavu, što je ujutro vrlo korisno.

Med

Brojni su zdravstveni benefiti meda. Poznato je da poboljšava probavu i jača imunitet, ali nemojte ga jesti baš na potpuno prazan želudac jer nekima teško pada. Za zdravlje sluznice želuca odličan izbor je manuka med. Studije su pokazala korist od čaše mlake vode u kojoj smo otopili kašičicu meda i popili na prazan želudac.

Puter od kikirikija ili badema

Ako ne jedete jaja ili mlečne proizvode, dan možete početi alternativnim izvorima proteina: maslacem od kikirikija ili badema. Bogat je mononezasićenim masnim kiselinama i odličan je izvor energije. Namažite ga na integralne krekere.

Orasi

Pojedite nekoliko oraha ujutru, najbolje tako što ćete ih sitno naseckane dodati u ovsenu kašu. Orasi u jutarnjem obroku normalizuju nivo pH želuca i tako smanjuju rizik od pojave čira, a korisni su za krvne sudove u mozgu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas