· · Komentari: 0

Povrće koje treba da izbegavamo pre spavanja: Nezaobilazan je deo salata

Povrće spada u zdrave namirnice koje često biramo za lagani večernji obrok

1685884850_shutterstock_1581072334.jpg
Foto: Shutterstock

Verovatno ste bezbroj puta pripremili salatu za večeru, kao deo uravnotežene ishrane. I dok možda mislite da ništa ne može poći po zlu sa "nevinom" salatom, postoji povrće koje ne treba konzumirati pre spavanja. Da budemo precizniji, jedna od najpopularnijih vrsta povrća, prema mišljenju stručnjaka, zabranjena je, jer može da izazove probleme i uticati na vaš noćni odmor.

Povrće koje treba izbegavati noću

Mnogi od nas redovno konzumiraju paradajz, a zahvaljujući jedinstvenom ukusu sastavni je deo mnogih jela. I dok je njegov nutritivni profil bogat hranljivim materijama, poput vitamina C i likopena, u nekim slučajevima je zabranjena konzumacija noću. Prema mišljenju stručnjaka, ako patite od gastroezofagealnog refluksa i gorušice, paradajz, kao i druga kisela hrana, može izazvati bol i nelagodnost u jednjaku tokom noći.

Zašto paradajz može izazvati gorušicu?

Paradajz je jedna od retkih vrsta povrća koja je bogata jabučnom i limunskom kiselinom, koje mogu uzrokovati da želudac proizvodi previše kiseline, koja je odgovorna za razlaganje hrane u stomaku. Kada se zapremina kiseline poveća, ona se vraća nazad u jednjak, izazivajući karakterističnu, neprijatnu gorušicu. Ovo se odnosi i na svež i kuvan paradajz, kao i na paradajz sos. U svakom slučaju, stručnjaci upozoravaju da je paradajz u svim oblicima među namirnicama koje mogu izazvati gastroezofagealni refluks.

Pošto je paradajz jedna od najkiselijih vrsta povrća, takođe može izazvati akutne stomačne tegobe i prouzrokovati da želudac proizvodi više kiseline, što je odgovorno za akutne gastrointestinalne smetnje.

Iako nam sve gore navedeno govori da je paradajz povrće koje bi trebalo da izbegavate noću, to ne znači da ga morate potpuno ukloniti iz ishrane. Sve što treba da uradite je da uživate u crvenim ukusnim plodovima ranije tokom dana i obavezno kombinujete paradajz sa drugom neutralnom hranom koja uravnotežuje reakciju u vašem stomaku.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.