· · Komentari: 0
LEPOTA

Probajte rusku HELJDA dijetu sa kojom se za DVE nedelje GUBI 12 kilograma

Sa ovom žitaricom Ruskinje održavaju kožu mladom i za dve nedelje gube 12 kilograma. Odlična je za ljude koji se bave fizičkim naporom.

woman-3303689_1280.jpg
Vitke i zdrave Foto: Piksabej

Pre nego što odu na more, Ruskinje drže heljdinu dijetu uz pomoć koje za 14 dana mogu da izgube 12 kilograma. One, takođe pročiste organizam, osveže kožu i nahrane telo ovom izuzetno lekovitom žitaricom, koja nema glutena.

Pročitajte još: Hrana može da bude ZAMKA: Stručnjak objašnjava zašto jedemo i kad nismo gladni

Heljda ili grečka, kako kažu Rusi, od ostalih žitarica se razlikuje po trouglastoj strukturi opne, a za jelo se koristi zrno, sirovo ili prženo. Takođe, zrno može da se melje i da se dobije brašno - svetlo i tamno (ovo drugo je hranljivije). S obzirom na to da heljdin cvet privlači pčele, od ove biljke se dobija i med, tamne boje i posebnog ukusa.

Savršen početak dana Foto: Depozitfoto
Ishrana heljdom održava krvne sudove elastičnim i smanjuje loš holesterol.

Heljda je prepuna flavonida, posebnog rutina, koji se nalazi u zrnu i održava krvne sudove elastičnim, sprečava zgrušavanje i omogućava normalan protok. Ishrana heljdom smanjuje nivo lošeg i povećava vrednost dobrog holesterola u krvi, pa je definitivno idealna namirnica za ljude sa visokim pritiskom.

Antikancerogena
Zbog prisustva rastvorljivih vlakana, heljda je odlična i za obolele od dijabetesa tipa 2. Svrstavaju je i među namirnice koje su antikancerogene, jer su istraživanja pokazala smanjenje raka dojki za 50 odsto kod žena koje su je jele i raka debelog creva kod muškaraca.
Zbog kalcijuma se preporučuje deci koja rastu.

Ima visok sadržaj selena i cinka, pa se preporučuje deci zbog zdravog formiranja kostiju i zuba. Sadrži i dosta gvožđa. Zahvaljujući osam esencijalnih aminokiselina treba da je jedu i ljudi koji se bave fizičkim naporom, sportisti i vegani. Ima veliki sadržaj rutina, jedinjenje iz grupe antioksidanasa, pa oni koji je redovno jedu dugo zadržavaju mladalački izgled.

Pročitajte još: Moguće je! Napravite ĆEVAPE O HELJDE, bićete siti, a smršaćete (Foto/Video)

Kaša od heljde sa vodom ima 70 kalorija, a ceo dan drži čoveka sitim!
Šta posle dijete?
Oni koji se pridržavaju dijete izgubiće desetak kilograma. Posle dijete ne treba se vratiti starim navikama, nego heljdu jesti umesto ručka ili večere.

Zahvaljujući vlaknima, heljda je najbolji čistač creva, što je čini savršenom namirnicom za dijetu. Odličan je potiskivač apetita, pa se duže oseća sitost.

Kaša od heljde

Uveče se uzme pola kilograma heljde u zrnu i prelije se sa litar i po prokuvane vode i poklopi do ujutru. Kaša se jede tokom dana. Tokom dijete se kaša jede samo sa vodom, bez dodataka začina, pa ni soli. Takođe, poslednji zalogaj se uzima četiri sata pre spavanja. Ovo jelo, u zavisnosti od količine, ima od 70 do 160 kalorija, a izuzetno dugo drži organizam sitim. Kada nastupi veća glad, uz kašu se uzme čaša kefira ili nemasnog jogurta.

Palačinke od heljde Foto Depozitfoto

Kaša sa suvim voćem

Pošto će se vremenom, zbog nedostatka šećera, javiti velika glad, može da se doda pet ili šest komada suvog voća. Sitno se isecka i doda zrnima heljde. Umesto suvog voća može da se doda i kašika meda.

Heljda dijetu ne smeju da drže depresivne osove, teški i hronični bolesnici.

Pogačice od heljde
Šolja heljdinog brašna se pomeša sa šoljom belog brašna, kašikom ulja, kašičicom soli, kašikom lanenog semena, šoljom mlake vode i praškom za pecivo. Kada se umesi, podeli se na pet pogačica i peče na plotni ili u tiganju.

Salata od heljde
Šolja heljde (po osobi) se zalije sa dve šolje vode i ostavi da nabubri pola sata. Sitno se isecka željena salata, a za dijetu je najbolje birati krastavac, tikvice, paradajz i papriku, pa posudi preko heljde. Začini se po želji.

Supa od heljde

U šerpu sa uljem se proprži šargarepa i crnu luk, pa se dodaju aleva paprika i heljda, pa zaliva vodom. Krčka se i jede posuto svežim peršunom.

Pročitaje još: Da li ste čuli za "TEGLA dijetu" koja je hit na društvenim mrežama, besplatna je i nema gladovanja (Foto)

Palačinke od heljde

Heljdino brašno se pomeša na ravne časti sa belim brašnom, dodaju jaja i mleko. Za bline (ruske palačinke) je potrebno dodati i šolju jogurta, da bi narasle, kao i malo praška za pecivo.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.