Oglas
· · Komentari: 0

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna

Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

1759321239_shutterstock_2189245817--2-.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Za klasičnu turšiju pripremite mešavinu povrća poput paprika, šargarepe, karfiola i krastavčića, operite i isecite ih, pa ređajte u tegle ili bure. Napravite preliv od vode, sirćeta, soli i šećera, zagrejte ga dok se ne rastopi, a zatim prelijte preko povrća u teglama, dobro zatvorite i ostavite na hladnom i tamnom mestu nekoliko nedelja. Te uživajte u domaćoj turšiji tokom hladnih dana.

Turšija - sastojci (za oko 3 kg povrća):
 

1 kg paprika
1 kg šargarepe
1 kg karfiola
1 kg krastavčića
2 kašike soli
2 kašike šećera
1 litar sirćeta
4 litre vode
Po želji: listovi vinobrana, konzervans, cvet suve mirođije, kašičica slačice, korijander

Turšija - priprema:

1. Pripremite povrće: Operite i očistite svo povrće. Paprikama izvadite semenke i peteljke, šargarepu oljuštite, a karfiol iskidajte na cvetiće.
2. Pripremite tegle: Sterilizujte tegle i poklopce.
3. Napunite tegle: U svaku teglu poređajte začine po želji. Zatim napunite tegle pripremljenim povrćem, slažući ga što čvršće.
4. Pripremite rastvor: U loncu pomešajte vodu, sirće, so i šećer. Dodajte konzervans i vinobran ako koristite. Zagrejte smesu dok se svi sastojci ne rastope.
5. Sipajte rastvor: Sklonite sa vatre i prelijte vrućim rastvorom preko povrća u teglama, tako da ga potpuno pokrije.
6. Zatvorite i čuvajte: Dobro zatvorite tegle poklopcima. Okrenite ih naopačke dok se ne ohlade, a zatim ih okrenite ponovo na pravu stranu. Ostavite na hladnom i tamnom mestu da odstoji nekoliko nedelja pre konzumacije.

Saveti:

Ukoliko koristite bure, redovno otivajte sirće i vraćajte ga
Sačekajte oko 20 dana pre konzumacije da se turšija slegne i postane spremna za jelo

(Stil)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas