· · Komentari: 0
RUČAK

RINFLAJŠ: Predlog za ručak, glavno jelo i supa u istom loncu (RECEPT)

Predlog za ukusni porodični ručak, idealno za hladnije dane

1667482000_Supa-rinflajs.jpg
Foto: Shutterstock

Rinflajš je pravo jelo za porodične ručkove, idealno za hladnije dane.
U prevodu sa nemačkog jezika znači- goveđe meso. Najčešće se sprema nedeljom u Vojvodini, ali se njegova
popularnost proširila i na ostale krajeve. Sprema se izvorno od goveđeg mesa, ali ga neke domaćice spremaju i sa kokošjim. Osnova je meso kuvano u supi, sa povrćem, pa se uz njega pripremaju i specijalni sosevi od belog luka i sirćeta, pasiranog paradajza ili rena. 
Od povrća se stavlja: krompir, šargarepa i celer, pa se ono uz skuvano meso, preliveno sosom i začinjeno služi kao glavno jelo, a od preostale tekućine i malo naseckanog povrća iz šerpe, uz dodatak rezanaca pravi supa.

Za rinflajš vam je potrebno ( sastojci za 4 osobe):

. veći komad mesa od govedine, dobro bi bilo sa koskom ( idealna bi bila juneća plećka)                                       . 4-5 šargarepe
. koren celera srednje veličine
. paštrnak
. peršun
. 2 lista lovora
. 5 srednjih krompira
. biber, so, vegeta
. za sos sa belim lukom: 3 čena belog luka, malo ulja, sirće

Pročitajte još: Nema joj ravne: Slana torta sa nadevom koji će opčiniti sva vaša čula(RECEPT/VIDEO)


Foto: Shutterstock

Priprema: 

U duboku šerpu sipate oko 2l vode i ubacite meso isečeno na komade srednje veličine. Kuvajte ga nekih 15min, dok ne pusti mast, a zatim tu vodu prospite. Nalijte novu vodu u šerpu sa mesom, pa ubacite povrće nasečeno po želji ( najbolje po dužini šargarepu, zelen), krompir oljuštite i isecite na krupnije kocke i on se ubacuje tek pri kraju. U šerpu sa mesom i povrćem dodajte još lovorov list, pa malo posolite i dodajte biber. Sve zajedno kuvajte poklopljeno na laganoj vatri oko 1h sve dok meso ne omekša, i zatim dodajte i krompire. Kada povrće i meso budu gotovi, izvadite ih iz vode ( ostavite malo šargarepe i zeleni i isečene na kockice, za supu). Zatim u supu ubacite rezance, i naseckan peršun, i tako ćete dobiti pravu, finu goveđu supu.

Sos od belog luka: naseckati 2-3 čena, dodati malo soli, staviti kašiku ulja i 2-3 kašike sirćeta, i sve promešati

Pročitajte još: Mnogo zdravija i ukusnija verzija omiljenog namaza: Napravite sami SENF po jednostavnom receptu (RECEPT/VIDEO)

Skuvano meso i povrće služiti sa vegetom, i preliveno sosom.

 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.