Oglas
· · Komentari: 0

Nesvesno hranu pretvarate u KALORIJSKU BOMBU: Zbog ovih grešaka u kuvanju možete da dobijete na težini ili ne mršavite

Vodite računa ukoliko želite da smršate ili se hranite zdravije

1690457555_shutterstock_1032954109.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Znamo da su pravi domaći obroci najbolji način za vođenje računa o zdravlju i kilogramima. Kuvanjem imamo potpunu kontrolu nad onim što ulazi u naš organizam, a ukusni obroci nam daju prostora za maštu i kreativnost. Ipak, trebalo bi da imamo na umu neke greške koje često pravimo i koje mogu da pokvare nameru za zdravjim obrokom.Verovali ili ne, često eliminišemo hranljive materije ili dodajemo dodatne kalorije, a da to i ne znamo.

Ovo su neke od najčešćih grešaka u kuvanju koje mogu negativno da utiču na zdravlje i težinu:

Ukus dobijamo zbog soli ili masti

Kada kuvate kod kuće, važno je da jela imaju izrazit, nezaboravan ukus – to je ono što će vas naterati da ređe posežete za brzu hranu.

Ipak, treba da budete oprezni sa dodavanjem previše masti i soli u nastojanju da povećate intenzitet ukusa, jer to može dovesti do jake zavisnosti od nezdravih sastojaka. A zavisnost od soli je dokazana činjenica.

Naime, studija Oxford Journal Nephrology Dialisis Transplantation pokazala je da hipotalamus obrađuje zavisnost od soli, slično kao što se razvija i tumači zavisnost od alkohola, kokaina i opijata, prenosi Lepota i Zdravlje.

Pored toga, prema studiji Instituta za zavisnost od hrane, so, šećer i mast su jedinjenja koja izazivaju "međusobno pojačavajuću" zavisnost.

Ova tri sastojka prevare centar za nagrađivanje u mozgu tako da on pomisli da je to zaista ono što vam treba. Kada u jelo dodate preveliku količinu soli i ulja, ova kombinacija može dovesti do toga da pojedete više nego što vam je potrebno.

Sos čini jelo kalorijskom bombom

Budite oprezni sa receptima koji zahtevaju teške prelive ili soseve.

Slobodno prilagodite količinu sastojaka, eliminišući samo pola šolje mocarele iz recepta za piletinu, uštedećete 150 kalorija dok i dalje uživate u hrani bogatoj proteinima. Odlučite se za poluobrane sireve i sveži paradajz preko slatkih sosova od paradajza za mnogo zdraviju verziju jela.

Isto važi i za izbor preliva za sendvič ili salatu. Ograničite se na sir, orašaste plodove i povrće ili ćete završiti sa velikim kalorijskim opterećenjem koje prevazilazi sve zdravstvene prednosti zelenila.

Marinada uz ukus dodaje i kalorije

Marinada može da poboljša mnogih jela, ali ako se oslanjate na kupovnu marinadu, možete dodati mnogo više od samog ukusa.

Pogledajte etiketu na ambalaži koju kupite i obratite pažnju na nivo šećera i natrijuma u ​​svakoj porciji (ako ima previše soli ili šećera, nemojte to koristiti).

Ne samo da šećer može izazvati karijes, već, kako objašnjava jedan članak na Harvardskoj medicinskoj školi, može značajno povećati rizik od srčanih oboljenja. Prazne kalorije iz dodatih šećera u marinadama podstiču nas da zdrave obroke zamenimo nezdravim grickalicama, čime započinjemo začarani krug.

Pravljenje sopstvene marinade (ili čak suvog sosa) sa začinima je dovoljno jednostavno i ne oduzima mnogo vremena.

Previše ulja

Većina recepata uključuje upotrebu biljnog ulja, što može biti korisno jer mnoga ulja imaju zdravstvene prednosti.

Studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine otkrila je vezu između konzumiranja maslinovog ulja i zdravlja srca. Međutim, umerenost je ključna ovde: važno je tačno izmeriti koliko vam je ulja potrebno i izbegavati prekomernu upotrebu visokokaloričnih sastojka.

Dodatna toplotna obrada

Važno je znati koje metode kuvanja lišavaju vaš ručak ili večeru neke nutritivne vrednosti.

Kada pržite, pečete ili dinstate hranu, mnogi važni minerali kao što su kalijum, mangan i kalcijum se gube, prema studiji objavljenoj u Journal of Nutritional Science and Vitaminology.

Prženje hrane povećava količinu kalorija i zasićenih masti u hrani, što otežava pridržavanje dijete. Odnosno, malo je verovatno da će pržena domaća hrana biti bolja od restoranske hrane.

Alternativno, pokušajte da kuvate piletinu ili ribu na pari da biste zadržali te hranljive materije i poboljšali ukus začinima, a ne pohovanjem. Mnogi ljuti začini, osim što unose začin i polet u vaš jelovnik, takođe su zdravi sami po sebi.

Priprema povrća

Svakodnevno jedenje povrća važan je deo zdrave ishrane. Ali, nažalost, na povrće gledamo kao na zdrav izbor, bez obzira na to kako se priprema.

Mnoga istraživanja pokazuju da prekuvavanje povrća zapravo može razgraditi hranljive materije, čineći ga znatno manje zdravim nego sirovo.

Vitamini se mogu uništiti tokom dugotrajnog procesa kuvanja, što znači da umesto da prokuvate brokoli, pokušajte da ga stavite u mikrotalasnu pećnicu da se ponovo zagreje, metoda za koju se pokazalo da zadržava neke od korisnih vitamina i hranljivih materija. Ali pre nego što to uradite, proverite da li pravilno koristite posudu za zagrevanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas