Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Несвесно храну претварате у КАЛОРИЈСКУ БОМБУ: Због ових грешака у кувању можете да добијете на тежини или не мршавите

Водите рачуна уколико желите да смршате или се храните здравије

1690457555_shutterstock_1032954109.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Знамо да су прави домаћи оброци најбољи начин за вођење рачуна о здрављу и килограмима. Кувањем имамо потпуну контролу над оним што улази у наш организам, а укусни оброци нам дају простора за машту и креативност. Ипак, требало би да имамо на уму неке грешке које често правимо и које могу да покваре намеру за здравјим оброком.Веровали или не, често елиминишемо хранљиве материје или додајемо додатне калорије, а да то и не знамо.

Ово су неке од најчешћих грешака у кувању које могу негативно да утичу на здравље и тежину:

Укус добијамо због соли или масти

Када кувате код куће, важно је да јела имају изразит, незабораван укус – то је оно што ће вас натерати да ређе посежете за брзу храну.

Ипак, треба да будете опрезни са додавањем превише масти и соли у настојању да повећате интензитет укуса, јер то може довести до јаке зависности од нездравих састојака. А зависност од соли је доказана чињеница.

Наиме, студија Оxфорд Јоурнал Непхрологy Диалисис Трансплантатион показала је да хипоталамус обрађује зависност од соли, слично као што се развија и тумачи зависност од алкохола, кокаина и опијата, преноси Лепота и Здравље.

Поред тога, према студији Института за зависност од хране, со, шећер и маст су једињења која изазивају "међусобно појачавајућу" зависност.

Ова три састојка преваре центар за награђивање у мозгу тако да он помисли да је то заиста оно што вам треба. Када у јело додате превелику количину соли и уља, ова комбинација може довести до тога да поједете више него што вам је потребно.

Сос чини јело калоријском бомбом

Будите опрезни са рецептима који захтевају тешке преливе или сосеве.

Слободно прилагодите количину састојака, елиминишући само пола шоље моцареле из рецепта за пилетину, уштедећете 150 калорија док и даље уживате у храни богатој протеинима. Одлучите се за полуобране сиреве и свежи парадајз преко слатких сосова од парадајза за много здравију верзију јела.

Исто важи и за избор прелива за сендвич или салату. Ограничите се на сир, орашасте плодове и поврће или ћете завршити са великим калоријским оптерећењем које превазилази све здравствене предности зеленила.

Маринада уз укус додаје и калорије

Маринада може да побољша многих јела, али ако се ослањате на куповну маринаду, можете додати много више од самог укуса.

Погледајте етикету на амбалажи коју купите и обратите пажњу на ниво шећера и натријума у ​​свакој порцији (ако има превише соли или шећера, немојте то користити).

Не само да шећер може изазвати каријес, већ, како објашњава један чланак на Харвардској медицинској школи, може значајно повећати ризик од срчаних обољења. Празне калорије из додатих шећера у маринадама подстичу нас да здраве оброке заменимо нездравим грицкалицама, чиме започињемо зачарани круг.

Прављење сопствене маринаде (или чак сувог соса) са зачинима је довољно једноставно и не одузима много времена.

Превише уља

Већина рецепата укључује употребу биљног уља, што може бити корисно јер многа уља имају здравствене предности.

Студија објављена у часопису Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине открила је везу између конзумирања маслиновог уља и здравља срца. Међутим, умереност је кључна овде: важно је тачно измерити колико вам је уља потребно и избегавати прекомерну употребу висококалоричних састојка.

Додатна топлотна обрада

Важно је знати које методе кувања лишавају ваш ручак или вечеру неке нутритивне вредности.

Када пржите, печете или динстате храну, многи важни минерали као што су калијум, манган и калцијум се губе, према студији објављеној у Јоурнал оф Нутритионал Сциенце анд Витаминологy.

Пржење хране повећава количину калорија и засићених масти у храни, што отежава придржавање дијете. Односно, мало је вероватно да ће пржена домаћа храна бити боља од ресторанске хране.

Алтернативно, покушајте да кувате пилетину или рибу на пари да бисте задржали те хранљиве материје и побољшали укус зачинима, а не поховањем. Многи љути зачини, осим што уносе зачин и полет у ваш јеловник, такође су здрави сами по себи.

Припрема поврћа

Свакодневно једење поврћа важан је део здраве исхране. Али, нажалост, на поврће гледамо као на здрав избор, без обзира на то како се припрема.

Многа истраживања показују да прекувавање поврћа заправо може разградити хранљиве материје, чинећи га знатно мање здравим него сирово.

Витамини се могу уништити током дуготрајног процеса кувања, што значи да уместо да прокувате броколи, покушајте да га ставите у микроталасну пећницу да се поново загреје, метода за коју се показало да задржава неке од корисних витамина и хранљивих материја. Али пре него што то урадите, проверите да ли правилно користите посуду за загревање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas