· · Komentara: 0
SAVET

TEGLA, šećer i ŠOLJA BRAŠNA: Napravite sami KVASAC

Napravite domaći kvasac

1603550178_KvasacDEepo.png
Foto: Depozitfoto

Ukoliko znate i volite da mesite hleb, zašto ne probate sami da napravite kvasac?

Pročitajte još: Kako da NAJBRŽE ODMRZNETE hranu i spremite obrok

Sastojci:

Zašto melasa?
Sa melasom će kvasac brže fermentisati.
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja mlake vode
  • 1 kašika šećera, fruktoze ili melase (po želji)
  • tegla ili staklena posuda

Sve sastojke pomešajte u kompaktnu masu, pokrijte gazom ili folijom i ostavite na toplom mestu, može i u blizini radijatora ali ne na njemu, jer direktni izvor toplote "ubija" kvasac. Proces fermentacije traje od tri do sedam dana, u zavisnosti od brašna koje ste koristili i da li ste dodali šećer.

Kvasac je gotov kada se pojave mehurići.

Kvasac je spreman za upotrebu kada se pojave mehurići na njemu i osetite miris vrenja. Ukoliko nameravate redovno da mesite hleb, u teglu sa kvascem svakodnevno dosipajte po pola šolje mlake vode i brašna, pa promešajte smesu, silikonskom ili drvenom varjačom.

Pročitajte još: Ove NAMIRNICE ne treba PODGREVATI: Mogu da izazovu ozbiljne PROBLEME

Imajte na umu da testo od ovako dobijenog kvasca sporije narasta, pa je najbolje da ga zamesite uveče a pečete ujutro.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.