· · Komentari: 0
Ratnik

Ruski vojnik za 21. vek (VIDEO)

U okviru programa preporoda vojske angažovani su inženjeri, oružari, tehnolozi, elektroničari i dizajneri, koji su osmislili sistem ratnika budućnosti

Budući da borbena tehnika nasleđena iz perioda Sovjetskog Saveza nije u stanju da pokrije potrebe vojske u savremenom ratnom okruženju, pokrenut je obiman program kodnog imena "Ratnik", koji je trebalo da pruži odgovor kako treba da izgleda ruski vojnik u budućnosti.

Ruski dodatni sistem za nošenje opreme, foto: Vitalij Kuzmin

Pročitajte još: Šta donosi četvrta generacija SRS repetirki?

Stiče se utisak da su raspad Sovjetskog Saveza i burni događaji u Rusiji tokom devedesetih godina 20. veka, nekada najmoćniju oružanu silu sveli na nivo skoro dezorganizovane grupe. Lokalni sukobi poput onog poznatog kao Prvi čečenski rat dodatno su urušavali poverenje građana u njenu vojsku. Ipak, dolazak do tada široj javnosti nepoznatog premijera i uskoro predsednika, Vladimira Vladimiroviča Putina, predstavljalo je istorijsku prekretnicu za koju su sposobni samo zaista veliki narodi.

Program preporoda vojske

Uspešan ekonomski i politički oporavak zemlje, u kombinaciji sa takođe uspešnom vojnom kampanjom u Čečeniji, dobijeni kratkotrajni rat u Gruziji i teritorija Krima vraćena u ustavno-pravni poredak Rusije, snažno su uticali na popularnost Oružanih snaga Ruske Federacije. Vojnim planerima je bilo jasno da borbena tehnika nasleđena iz perioda Sovjetskog Saveza nije u stanju da pokrije potrebe vojske u savremenom ratnom okruženju. Zbog toga je pokrenut obiman program kodnog imena "Ratnik", koji je trebalo da pruži odgovor kako treba da izgleda ruski vojnik u budućnosti. Prvo javno prikazivanje organizovano je 2011. godine, dok je vojna testiranja prošao u decembru naredne godine na podmoskovskom poligonu "Alabino".

foto: Vitalij Kuzmin

Sistem je dobio pozitivno mišljenje vojnih stručnjaka, a i samih pripadnika samostalne 27. motostreljačke brigade. Na neki način, može se nazvati ruskim pandanom francuskog sistema FELIN. Osmišljen je tako da poboljša komunikaciju i ukupnu borbenu efikasnost. U svom sastavu ima mnogo delova, a posebno se ističu sredstva lične zaštite, komunikacioni sistem i HUD (Head up display). Prvi masovan "izlet" u javnost bio je 2014. godine prilikom poznatih događaja na Krimu, a zatim i u Siriji. 

Šlem 6B47, foto: Vitalij Kuzmin

Šlem službene dezignacije 6B47, kao integralni deo sistema lične zaštite izrađen je od aramidskih vlakana, zahvaljujući kojima ima masu od približno jednog kilograma. Bez obzira na to i dalje pruža odličan nivo balističke zaštite od fragmenata i pištoljskih zrna. Svojim konstruktivnim svojstvima omogućava nesmetanu upotrebu odgovarajućih aktivnih antifona, montažu svetiljki i dnevno/noćnih optoelektronskih uređaja.

Modularnost opreme i oružja

Pancirni prsluk 6B45 je modifikacija starijeg modela 6B43 i pruža dve bitne stvari. Prva je visok nivo bezbednosti, a druga modularnost, za koju je zaslužan i MOLLE sistem kačenja dodataka. Neprobojan je za zrna ispaljena iz većine savremenog standardnog naoružanja, poput pušaka AKM, AK-74M, SVD ili M-16A2. Zahvaljujući modularnom konceptu, moguće je dodatno nadograditi zaštitu, dodacima u vidu zaštite za genitalije, ramena ili debljim zaštitnim pločama. Osim dodatne zaštite, moguće je direktno na prsluk postavljati dodatne džepove za okvire i ostalu opremu, ukoliko je to potrebno.
Pored pancira, razvijen je i dodatni sistem za nošenje opreme koji se sastoji od modularnog borbenog prsluka i ranca. Izrađeni su od visokokvalitetne kordure koja garantuje dugotrajnost upotrebe i u vrlo teškim uslovima eksploatisanja. Sudeći po snimcima iz Sirije, borbeni prsluk je izuzetno popularan ne samo među ruskim vojnicima već i sirijskim kolegama.

Stari-novi kalašnjikov

foto: Vitalij Kuzmin

Što se naoružanja tiče, usvojen je AK-12. Zbog modularnosti i usavršenih konstrukcionih osobina, namenjen je za podizanje efikasnosti vatre pojedinca i voda. U pitanju nije radikalno nov dizajn, kao što je to na početku razvoja predviđano, ali očigledno je da nema potrebe za tim. Stari i pouzdani sistem pozajmice gasova i rotacionog zatvarača, koje je primenio pre više od šest decenija Mihail Timofejevič Kalašnjikov i dalje odrađuje posao kako treba. Barem tako smatraju ruski stručnjaci za naoružanje.

Zahvaljujući brojnim Picattiny šinama moguće je postaviti mnoštvo različitih dodataka, kako namenski razvijenih, tako i onih koji se mogu naći na slobodnom tržištu. Pripadajući dnevno-noćni nišanski kompleks (DNPK) se sastoji od pasivnog monokulara, kolimatorskog i optičkog nišana, kao  i laserskog obeleživača cilja. Monokoular i kolimatorski nišan su izvedeni tako da se mogu koristiti u tandemu, što se danas smatra standardom, pogotovo u specijalnim operacijama. Tu treba dodati i termovizijske uređaje, kako nišanske, tako i one namenjene izviđanju koje svojim performansama omogućavaju otkrivanje ciljeva na daljinama do 1.200 metara.

U planu egzoskelet

Kako se kompleks "Ratnik" sastoji od preko 40 delova, nemoguće ih je sve ovde predstaviti. Ipak, smatramo da je i ovo sasvim dovoljno da se stekne uvid u pravce razmišljanja ruskih stručnjaka. Vredno pažnje je navesti razmatranje uvođenja egzoskeleta do 2025. godine.

Pročitajte još: Razotkrivena enigma: Iako nalik Bereti 92, pod imenom M9_22LR krije se naprava za vežbanje na strelištu

Zasad, reakcije korisnika na terenu su vrlo pozitivne. O tome svedoči i činjenica da je do sada isporučeno 200.000 kompleta OS RF, a da je zarada od inostranih ugovora preko 30 miliona dolara. Očigledno, zainteresovanih za program savremenog ratnika ima i izvan granica Rusije.
 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.