· · Komentari: 0
OPREZ

Stalno ste UMORNI i samo bi nešto GRICKALI: Nije tako bezazleno kao što se čini

Obratite pažnju. Možda vam nedostaje kalijum.

1608981313_popcorn-731053_1280.jpg
Foto: Piksabej

Kalijum je vrlo važan mineral za funkcioniranje nervnog sistema i celokupno zdravlje kardiovaskularnog sistema. Pored preporučene dnevne doze od 4.700 mg, može se desiti da kalijum u organizmu padne, a ovo su prvi znakovi na koje morate obratiti pažnju:

Stalno ste umorni

Svakoj ćeliji u organizmu je potrebna određena količina kalijuma da bi pravilno funkcionisala. Zato manjak kalijuma dovodi do brzog zamaranja. Ukoliko se posle uobičajene fizičke aktivnosti jako brzo umorite i dugo ne možete da se oporavite, a dovoljno spavate, možda je problem u niskom nivou kalijuma.

Pročitajte još: Voćka koja je čist dar prirode: Seme grejpfruta pomaže pri lečenju nekoliko vrsta bolesti

Visok krvni pritisak

Kalijum pomaže kod opuštanja krvnih sudova. Bez dovoljno kalijuma, krvni sudovi su zategnuti, što može dovesti do porasta krvnog pritiska. Zato ga proveravajte redovno, pa ukoliko vam je konstantno visok, vreme je da proverite krvnu sliku.

Jedete mnogo grickalica

Ukoliko po ceo dan ne ispuštate kesicu čipsa ili neke druge slane grickalice, znajte da vam je kalijum najverovatije opao. Slani proizvodi su bogati natrijumom koji utiče na povećanu potrošnju kalijuma.

Pročitajte još: Najbolji NAPITAK u borbi protiv prehlade, mamurluka i čira na želucu

Foto: Depozit

Kruti mišići i česti grčevi

Kalijum reguliše gipkost i fleksibilnost mišića. Ako primetite da su vam u poslednje vreme mišići kruti ili često imate grčeve, to može biti znak niskog nivoa kalijuma.

Zatvor i neuredna probava

Nizak nivo kalijuma usporava funkcije organizma, a između ostalog i funkcionisanje probavnog sistema. Nadutost i zatvor mogu biti posledica različitih faktora, a jedan od njih je i nizak nivo kalijuma.

Pročitajte još: Zanemarite ŠUMEĆE tablete! Učinite nešto za vaše zdravlje i napravite sami VITAMIN C (RECEPT)

Zamagljen pogled i vrtoglavice

Usporen rad srca dovodi do manjka kiseonika koji dolazi do ćelija u organizmu, što može da izazove vrtoglavicu, a ponekad i osećaj kao da ćete se onesvestiti. Nizak nivo kalijuma svakako nije jedini uzrok ovoga, ali jeste jedan od mogućih.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.