Oglas
· · Komentari: 0

MOLITVA NA KRSTOVDAN - REČI KOJE DONOSE RADOST I ZAŠTITU OD ZLA: Izgovorite ovo za sreću i čišćenje duše!

Molitva koja se izgovara na Krstovdan - običaj na veliki praznik!

1674048263_shutterstock_1885707778-krtovdan-naslov.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Pravoslavni vernici 27. septembra i 18. januara proslavlja  praznik Krstovdan. Običaj je da se na ovaj dan posti na vodi, a dan se provodi u molitvi. Za Krstovdan čita se akatist časnom krstu, koji počinje sledećim rečima: "Raduj se, Krste, jer na Tebi Hristos, Bog naš, svojevoljno raširi ruke Svoje i izvrši naše spasenje!"

U molitvama često se primećuju reči "Raduj se!", a šta nam one poručuju? Da je važno negovati optimizam i veru u spasenje, ali takođe da u svakom danu postoji razlog za radost. Zdravlje, ljubav bližnjeg, novi dan, porodica, prijatelji - uvek postoji nekolicina razloga za radost, pa je i poruka Krstovdana - Raduj se!

Pročitajte još: Sutra je BOGOJAVLJENJE: U ponoć pogledajte u nebo i zamislite želju, a ova se verovanja vezuju za jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika

I danas je važno pogledati u nebo, i zahvaliti se za sve ono što nam donosi radost, ali i za sve izazove koje nas jačaju. Vladeta Jerotić je govorio da molitva najpre treba da počne sa zahvalnošću, pa ne zaboravite i danas da se zahvalite i negujete dobar duh.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još: Crkva danas slavi ZIMSKI KRSTOVDAN: Dan strogog posta, a ovi se običaji vezuju za praznik uoči Bogojavljenja

Na ovaj praznik izgovara se molitva Časnom krstu:

"Slava Gospode, Krstu Tvome Časnome! Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji NJegovi, i neka beže od Lica NJegova oni koji ga mrze. Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore:

Raduj se, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao tebe, Krst Svoj Časni, za proganjanje svakog protivnika.

O, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, pomaži mi uvek sa Svetom Vladarkom, Đevom Bogorodicom, i sa svima Svetima zanavek. Amin."

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas