· · Komentari: 0
fizička aktivnost

Zašto ne treba da se istežemo pre TRČANJA?

Možda ste čuli od trenera i nastavnika fizičkog vaspitanja da bi trebalo da se pre svakog treninga dobro istežete, kako biste smanjili rizik od povređivanja i poboljšali svoje performanse tokom obavljanja željene fizičke aktivnosti.

1623076302_Depositphotos_55292149_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Naučna istraživanja objavljena tokom poslednjih nekoliko decenija, međutim, otkrila su da tzv. statičko istezanje (zadržavanje u položaju istegnutosti u periodu od 15 do 30 sekundi) uopšte nije od pomoći, štaviše stručnjaci smatraju da ovakvo istezanje može da poveća rizik od povređivanja.

Pročitajte još: Jednominutne VEŽBE koje će vam otkloniti BOL u LEĐIMA (FOTO)

- Ako vam je cilj da poboljšate svoje performanse, trebalo bi da preskočite statičko istezanje - tvrdi Nik Krus, psihološki ekspert za vežbanje sa Univerziteta u Ajovi. Umesto toga on predlaže da se zagrejete na neki drugi način, a statičko istezanje ostavite za kasnije.

Zanimljivo je da nikada nisu postojali dokazi da istezanje pomaže trkačima da ostvare bolje rezultate. U pitanju je bila samo teorija, koja je pretpostavljala da statičkim istezanjem smanjujemo rizik od upala mišića, povrede Ahilove tetive i hroničnog bola pete. Jedna studija iz 1990. je čak otkrila da trkači koriste svoju energiju znatno efikasnije tokom trke, kada se pre nje ne istežu.

Pročitajte još: Postignite željene rezultate pomoću samo jedne vežbe: Trbušnjacima do vitke linije (VIDEO)

Imajući sve napisano u vidu, ne bismo želeli da steknete utisak da je statičko istezanje potpuno beskorisno. Vežbe ovog tipa su, naime, veoma korisne za vaše kardiovaskularno zdravlje, a mnoge od njih se preporučuju osobama koje imaju probleme sa kičmom. Naš savet je jedino da ih preskočite pre trčanja, jer u najboljem slučaju nemaju nikakvog efekta, a u najgorem, mogu da naprave štetu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.