Oglas
· · Komentari: 0
zdravlje

Četiri stvari koje treba da znamo o VITAMINU C: Koja je dnevna doza za žene, a koja za muškarce?

Kada govorimo o imunitetu većini prvo padne na pamet vitamin C. U poslednje vreme govorimo o zdravlju više nego ikada.

1633680837_Depositphotos_21768161_S.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Koja je zapravo efikasnost vitamina C za naše zdravlje?

Doktorka Megan Meier, direktorka naučne komunikacije na Međunarodnom savetu za informacije o hrani, govori o jednom od najpoznatijih vitamina za jačanje imuniteta: vitaminu C.

Šta tačno vitamin C čini za nas?

- Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi koji deluje kao snažan antioksidans. Ima važnu ulogu u nervnom sistemu, metabolizmu i imunitetu. Osim toga, vitamin C pomaže u apsorpciji mikronutrijenata, posebno gvožđa - ističe doktorka za Real Simple.

Pročitajte još: Bogati su vitaminom E, pozitivno utiču na pritisak, malo kalorija... Zašto BADEMI treba da se nađu na našem tanjiru?

Koliko nam vitamina C treba dnevno?

Preporučeni dodaci ishrani u obliku vitamina C kreću se od 15 miligrama do 120 miligrama dnevno, u zavisnosti od starosti i pola.

75 miligrama dnevno za odrasle žene i 90 miligrama dnevno za odrasle muškarce

Da li će udvostručavanje potrošnje vitamina C pomoći imunološkom sistemu?

Vitamin C je važan nutrijent za optimalnu imunološku funkciju. Međutim, studije su pokazale da uzimanje njegovih megadoza u obliku suplemenata zapravo ne pomaže ništa u borbi protiv bolesti, poput prehlade.

Više vitamina C nije nužno bolje, jer naše telo može da apsorbuje samo nekoliko stotina miligrama ođednom. Pošto je vitamin C rastvorljiv u vodi, ima nisku toksičnost i nije povezan sa štetnim efektima u visokim dozama.

Pročitajte još: TRI odlična razloga zašto svaka žena posle 40. treba redovno da jede smokve

Međutim, ukoliko uzimate određene lekove, trebalo bi da budete posebno oprezni sa suplementima vitamina C, pa se u tom slučaju konsultujte sa lekarom.

Koja je najbolja hrana sa vitaminom C za jelo?

Velike količine vitamina C mogu se naći u povrću poput brokolija, kupusa, karfiola, krompira, spanaća i paradajza, agrumima i soku od citrusa, jagodama i soku od paradajza.
 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas