Oglas
· · Komentari: 0
ispravno

Koliko dugo treba da PEREMO RUKE da bismo bili sigurni da su čiste? Da li znamo odgovor?

Pranje ruku je neophodna dnevna rutina, toliko je često obavljamo da i nismo baš sigurni da li to radimo na pravi način.

1641153484_washing-hands-gee39fe3fc_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Stručnjaci kažu da mnogi ne peru ruke dovoljno dugo ili dovoljno često. Smatra se da je pravilo da sapun mora da peni među prstima najmanje 20 sekundi da bismo pravilno eliminisali zarazne klice. Doktori kažu da je sredstvo za dezinfekciju ruku prihvatljivo između pranja ako nemate pristup lavabou.

U zavisnosti od našeg načina života i dnevne rutine, može postojati čak 15 situacija u danu u kojima klice koje se zadržavaju na vašim rukama mogu da ugroze imuni sistem.

Pročitajte još: Ne započinjite sa njima dan: Ove namirnice su izuzetno ZDRAVE, ali ne smeju da se jedu na PRAZAN STOMAK

Pranje ruku počnite tako što navlažite ruke do zgloba pod tekućom vodom. Iako možda mislite da je vrela voda najbolja za uklanjanje klica, zvaničnici kažu da temperatura zapravo nije bitna. Zatim isključite vodu i počnite da penite sapunom. Dok penite, vodite računa da uzmete i prednju i zadnju stranu ruku, uključujući kožu između prstiju i ispod noktiju. Pranje ruku bi trebalo da traje najmanje 20 sekundi.

Dok sapun omogućava da se bakterije skinu sa kože, trenje ribanja zapravo gura klice u odvod. Ponovo uključite vodu, stavite ruke ispod slavine i dobro isperite sve dok se sav sapun ne ispere i voda u umivaoniku ne bude bistra. Na kraju, osušite ruke čistim peškirom.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas