Oglas
· · Komentari: 0
PREHLADA

Najbolja zaštita od VIRUSA: Redovno ispirajte nos na OVAJ način

Svaka respiratorna infekcija do naših disjanih puteva dospeva preko nosa. To važi i za aktuelni virus korona.

1610353632_Depositphotos_40797565_l-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Da bismo sprečili da patogeni mikroorganizmi dospeju na sluzokožu nosa, može da pomogne ispiranje slanim ili fiziološkim rastvorom.

Pročitajte još: Sibirski žen-šen: NETOKSIČNA biljka koja leči ONKOLOŠKA OBOLJENJA

Doktor Srđan Milićević, specijalista ORL, kaže da je fiziološki rastvor najsigurnija supstanca koju možemo da unesemo kroz nos:

- On je praktično istog sastava kao i sekret koji lučimo iz nosa. Zato ovaj rastvor pomaže da se održi optimalna vlažnost sluznice nosa, koja ne dozvoljava da se virusi i bakterije lako za nju "zalepe".

Toaletu nosa potrebno je sprovoditi svakog jutra.

- Ima naroda među kojima je ovaj postupak uobičajen kao i pranje zuba - kaže dr Milićević. - Da bismo isprali nosnu šupljinu temeljno, jer ona nije mala, fiziološki ili slani rastvor u nju može da se ubrizgava pomoću šprica ili pomoću specijalne "net" posude.

U apotekama postoje mnogobrojni proizvodi koji su namanjeni redovnom čišćenju i ispiranju nosa, ali ti troškovi nisu neophodni.

Pročitajte još: Uradite sami masažu: Smanjuje bore i zateže mišiće lica (VIDEO)

- Jednoprocentni slani ili fiziološki rastvor može da se napravi kada se na litar vode doda 10 grama soli - kaže dr Milićević. - Ispiranje njime ima isto dejstvo kao i kupovnim, a u nedostatku šprica ili specijalne posude rastvor može iz dlana da se ušmrkava u nos.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas