Oglas
· · Komentari: 0
MASAŽA

Uticaj MASAŽE na telo: Idite redovno na seanse i PREPORODIĆETE SE

Prijatan način da se oslobodite stresa i postignete skladno i zdravo telo.

1601038225_physiotherapy-567021_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Masaža je jedna od najstarijih praksi lečenja tela. Uticaj na problematična područja pomaže u rešavanju velikog broja problema, a ne radi se samo o bolovima u mišićima. Efekti pravilne masaže su različiti, pa da biste postigli željeni rezultat, treba odabrati pravu tehniku za sebe.

Kakav uticaj masaža ima na funkcionalno stanje tela?

U zavisnosti od različitih tehnika i područja uticaja, zahvaljujući masaži, možete postići vidljive rezultate nakon samo nekoliko sesija. Tokom seanse masaže poboljšava se protok limfe, intersticijske tečnosti, krvi i tkiva, dobija se više kiseonika, elemenata u tragovima, vitamina, usled čega se rad mišića obnavlja i poboljšava.

Masaža ima trofičan uticaj na telo.

Tokom masaže pojačava se metabolizam, disanje kože na zahvaćenom području. Energetski stimulišući efekat masaže manifestuje se u poboljšanju metabolizma mišića, ubrzavanju enzimskih procesa, stvaranju acetilholina, što ubrzava sprovođenje nervnog impulsa iz nerava do mišića. 

Pročitajte još: NE ZNAJU ZA RAK: Jelovnik NAJZDRAVIJEG naroda na svetu (FOTO)

Histamin izaziva adrenalin
Tokom seanse masaže dolazi do brzog stvaranja histamina, koji širi krvne sudove, a takođe, delujući na nadbubrežne žlezde, izaziva pojačano lučenje adrenalina i na taj način tonira telo. Zajedno sa aminokiselinama, histamin se prenosi krvlju i limfom po telu i ima pozitivan uticaj na krvne sudove i unutrašnje organe.

Masaža može delovati tonično na osobu. Tokom postupka, receptori za tetive, mišiće i ligamente povećavaju protok nervnih impulsa u mozak.

Da biste uklonili prekomerni neuromišićni i psihološki stres, koristi se umirujući efekat masaže.

Umirujući efekat razvija se ritmičkim i dugotrajnim pokretima po celom telu. 

Umirujući efekat je posledica oslobađanja endorfina (prirodnih sredstava za suzbijanje bolova) i razvoja procesa inhibicije u centralnom nervnom sistemu, što se postiže ritmičkim i produženim iritacijama receptora smeštenih u ligamentima, mišićima i tetivama.

Pročitajte još: KANTARIONOVO ULJE dobro u lečenju ovih šest zdravstvenih problema

Masaža omogućava poboljšanje nervno-mišićnog sistema, smanjenje napetosti mišića-tetiva i poboljšanje opšteg stanja tela u celini. 
Foto: Piksabej

Naročito je važno kada se pod uticajem pokreta zagrevanja iz organizma eliminišu štetni toksini i metabolički proizvodi: na taj način postajemo zaštićeni od agresivnih uslova okoline.

Sa pravim pritiskom smanjuje se upala, eliminiše se bol, a centralni nervni sistem se normalizuje, funkcioniše unutrašnji organ i krvni pritisak.

Pročitajte još: Prvo što ujutru pijete je KAFA? Evo šta se događa u telu sledećih šest sati

Pored toga, masaža utiče na proizvodnju hormona koji odolevaju bolestima. Na primer, serotonin doprinosi ne samo dobrom raspoloženju, već i brzom zaceljivanju tkiva, a smanjenje kortizola čuva integritet ćelija odgovornih za borbu protiv virusa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas