· · Komentari: 0
Lovački par

Sačmarica ili lovački karabin? Koliko lovaca uviđa da su im potrebne samo dve puške

Remingtonove pamp ekšn sačmarica M 870 i karabin M 700 su izvanredne puške u svojoj klasi, jer po prihvatljivim cenama pružaju sve što jedan lovac, koji mnogo lovi i puca očekuje od svog oružja

remingtonke-1-0.jpg
remingtonke Vlada MITROVIĆ

LJubav prema oružju i lovu, često nas ponese pa preteramo prilikom kupovine. Najčešći izbor  američkog lovca koji ne pravi "arsenal", su sačmena pumparica i lovački karabin.

Pročitajte još: Luksuzna puška koja ostavlja bez daha: Tehnički, ergonomski i estetski savršena - dvocevka Holand-Holand

Najracionalniji među nama odabrali su kombinovanu pušku sa rezervnim sačmenim cevima i to je sasvim dovoljno.

Autor sa Remingtonovim puškama

Lovačka pumparica Remington 870 osim u kalibru 12/76 (koja nam je bila na raspolaganju), radi se još i u kalibrima 16, 20, 28 i .410. Model 870 nastao je još 1950. godine i do danas je proizvedeno više od 13 miliona ovih pušaka, koje su doživele veliki broj različitih verzija, dužina cevi, namena, ali i kopija.

Za sedam decenija neprekidne proizvodnje ova pumparica se nametnula kao najrobusnija, najpouzdanija... ukratko najbolja ikad proizvedena puška ovog sistema.

Na njoj je sve starovremensko, solidno, skupo i složeno za izradu, a da pritom njena cena nikada nije bila previsoka. Prvi put je proizvedena iste godine kada i prvi eksperimentalni kolor televizor, koji se danas ne može prepoznati, a Remington 870 je još uvek neizmenjene konstrukcije.

Kundak puške urađen je od orahovine, u prepoznatljivom stilu sa stilizovanim ljiljanima na čekiranim površinama - 18 lpi, karakteristično za "Remington".

Remington 870 tehničke karakteristike
Kalibar: 12/76; Dužina cevi (mm): 766; Ukupna dužina (mm): 1280; Dužina do obarača (mm): 360; Masa (g): 3450; Sila na obaraču (daN): 1,8; Kapacitet: 4+1; Dejstvo: pamp ekšn

Lako rasklapanje

Bočne čelične poluge koje vode zatvarač i potkundak tokom repetiranja

Najvažnija odlika joj je čelični sanduk (risiver) koji se još uvek radi od punog komada čelika, a u sirovom, neobrađenom stanju teži 3900 grama. Pored najjačeg sanduka, karakteristične su i dve bočne čelične poluge koje nepogrešivo vode zatvarač i potkundak tokom repetiranja. Iz zatvarača sa gornje strane izlazi braveći klin, koji zabravljuje pušku u otvoru urezanom u produžetku cevi širokom 19,5 i dubokom 4 mm. Zbog toga se puška izuzetno lako rasklapa i sklapa, jednostavnim odvijanjem prednjeg čepa (navrtke).

Puška koju smo imali priliku da razgledamo namenjena je lovu na divlje guske. Cev je zbog toga veoma duga - 766 mm i na ustima cevi ima puni (full) integralno urađeni (fiksni) čok. Naravno, kalibar 12 Magnum, tj ležište 76 mm, pogoduje lovu na ovu atraktivnu visokoleteću divljač. Ukupna dužina "našeg" primerka je 1280 mm, uz sasvim umerenu masu od 3450 g.

Lako rasklapanje

Radi lako i glatko

Sa donje strane cev ima 17,5 mm širok, jak prsten za spajanje (fiksiranje) cevi u oružju. Ovaj prsten se nalazi na 28 mm od ležišta metka i isto je pozicioniran kod svih dužina cevi u istom kalibru. Puška se veoma lako puni, a prazni se i odbravljuje pritiskom na komandu smeštenu u prednjem delu štitnika obarača. Umetanje metaka u donji tubularni magacin ide neverovatno lako i glatko. Tako radi i klizni potkundak. Uz malo vežbe, lovac može na jato gusaka ili pataka u letu da puca istom brzinom kao i iz poluautomatske sačmarice, jer je vreme trzaja puške i odskoka cevi u vis prilikom opaljenja, sasvim dovoljno za proces repetiranja.

M98 na američki način

Lovački karabin Remington M700 proizvodi se od 1962. godine i do sada je napravljeno i prodato više od pet milion primeraka. Pored lovnih i sportskih, postoje i vojno-policijske taktičke verzije ovog oružja pod oznakom M24 i M40. Za osnovu je poslužio stariji model Remington M30, koji je u Modelu 700 prilagođen jeftinijoj, masovnijoj proizvodnji.

"Stegnute" su tolerancije, što je i pored pojeftinjenja izrade dovelo do poboljšanja preciznosti. Reč je o američkoj primeni konstrukcije Mausera M98, sa dva čeona braveća brega.

Sanduk Remingtona 700 je napravljen glodanjem, bušenjem i brušenjem jednog okruglog komada čelika. Zatvarač Remingtona 700 radi se iz tri dela: glava, telo i ručica. Čelo zatvarača je utopljeno 4 mm, tako da dno čaure sigurno leži u njemu. Primenjen je tzv C klip izvlakač koji leži lučno na unutrašnjoj ivici čela zatvarača. Izbacivač čaura (plunger) je okrugli čep prečnika 3,5 mm, koji potiskuje opruga. Prilikom probanja, uvođenje metka i ekstrakcija su bili besprekorni.

Izvanredno okidanje

Remington 700 tehničke karakteristike
Kalibar: .30-06; Dužina cevi (mm): 560; Ukupna dužina (mm):        1090; Dužina do obarača (mm): 350; Masa (g): 3900 sa optikom; Sila na obaraču (daN): 0,85; Kapacitet: 5+1; Dejstvo: obrtno-čepno

Karabin koji smo imali na raspolaganju je u jednom od još uvek najzastupljenijih lovačkih kalibara u Svetu - .30-06 Springfield. Magacin za municiju prima pet metaka u boks rasporedu, koje uvis potiskuju donosač od profilisanog čeličnog lima i lisnata "Z" opruga. Punjenje municijom sa gornje strane magacina je veoma lako, jer je otvor sanduka dug čak 82 mm. Na prvi pogled prepoznatljiva "Remingtonova" spljoštena elipsasta ručica zatvarača izuzetno lepo leži u ruci" Gornja i donja površina su joj nareckane što ne dozvoljava klizanje i loš hvat, čak ni kod promrzlih prstiju. Tek kada pri prvom susretu više puta repetirate Remington 700, postaje jasno zašto se njihovi konstruktori tvrdoglavo drže ovog naoko nevažnog detalja na ručici zatvarača.

Pročitajte još: Odlike dvocevki TOZ-63 i TOZ-66 čine da im vreme ne može ništa

Elipsasta ručica zatvarača izuzetno lepo leži u ruci

Kundak je urađen od američkog oraha uz vrh od ebonosa, sa karakterističnim čekiranjima i detaljima u vidu stilizovanog ljiljana. Ovaj karabin, kao i perthodno opisana pumparica M870, deluju luksuzno, skupoceno... iako im je cena više nego prihvatljiva. Zbog toga je ovaj lepi par "Remingtonovih" pušaka verovatno najčešći izbor američkih lovaca.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.