Пилетина је извор висококвалитетних протеина који су неопходни за изградњу и обнову мишића.

Према америчком Министарству пољопривреде (УСДА), 85 грама пилећих прса без костију и коже садржи око 26 грама протеина и 2,7 грама масти.
Ови протеини садрже свих девет есенцијалних аминокиселина које наше тело не може да синтетише само, што их чини потпуним извором протеина.
Пилећа прса су позната по ниском садржају масти, посебно када се једу без коже, што доприноси њиховом ниском садржају калорија од приближно 128 калорија по порцији.
"Пилетина је одличан извор немасних протеина и савршен је избор за оне који желе да побољшају своју исхрану, јер има мало калорија и обезбеђује есенцијалне хранљиве материје потребне за оптимално здравље", рекла је дијететичарка Лиса Јанг за Њујорк пост.
Поред протеина, пилећа прса садрже и минерале као што су гвожђе и цинк, 85 грама ове пилетине садржи око 0,39 милиграма гвожђа и 0,77 милиграма цинка, који су важни за различите телесне функције. Они такође обезбеђују око 94 милиграма холина, хранљиве материје важне за здравље мозга.
Укључивање пилећих прса у исхрану може донети многе здравствене предности, али је важно обратити пажњу на начин припреме.
Препоручује се да се кувају, пеку или грилују пилећа прса без коже како би се смањио унос додатне масти. Умерено једење пилећих прса може помоћи у одржавању здраве телесне тежине, обезбедити есенцијалне хранљиве материје и подржати опште здравље.
Међутим, важно је уравнотежити унос меса са другим изворима протеина, као што су риба, махунарке и орашасти плодови, како би се обезбедила разноврсна и уравнотежена исхрана.
Као и код свих намирница, кључ је у умерености и разноврсности.
(индеx.хр)
БОНУС ВИДЕО