Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Непрестано жудите за ХРАНОМ? Ево на шта то може указивати

Жудња за храном може указивати на неке здравствене проблеме

1678461739_shutterstock_586654700.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Не постоји поуздан начин да одредимо зашто желимо одређену храну у одређено време...

Али жудња за одређеном храном зна да се појави услед нутритивних недостатака или других проблема са здрављем.

Иако жудња за одређеном храном и није толико добра дијагноза, обратите пажњу на то шта вам се једе, јер ћете тако помоћи себи и дати организму шта вам заиста треба. Узмите у обзир следеће „окидаче“ сваки пут када осетите пожуду према некој храни.

1. Чоколада

Треба да добијете менструацију, трудни сте или једноставно нисте имали добар дан. Само због тога што друштво озлоглашава чоколаду и представља је као намирницу која садржи доста калорија и масноћа, људи теже ка томе да је једу када мисле да је тај тренутак друштвено прихватљив. Тако да следећи пут, ако осетите љуте хормоне који вам траже чоколаду или та чоколада садржи специјалне хемикалије које вам поправљају расположење, можете је јести након лошег дана или у данима пред ментруацију. Приписујемо жудњу свему што је очигледно за нас - користимо изговоре да би се задовољили.

На дијети сте која је превише рестриктивна. Жудња може бити резултат наше намере да останемо што даље од тих ствари које су укусне и пријатне за јело. А када смо гладни због рестрикиција калорија, наше тело региструје чоколаду као савршену храну да попуни мањак калорија. Довољно је да кажемо да се чоколада топи на нашој телесној температури... Не може да буде ни горе ни боље од овога.

2. Остали слаткиши

Пред дијабетесом сте. Ово је прави ризик једино ако жудња за њима иде уз повећан одлазак у тоалет и ако су ваше жудње за шећером хроничне и екстремне. Најбоље би било да идете код доктора и проверите крвну слику.

Добићете или већ имате менструацију. Било каква промена у нивоу хормона може да повећа жудњу за шећером. (Значи није урбани мит да нам се једе слатко само јер смо добиле!)

Једе вам се због угљених хидрата. Често се дешава да је жудња за слаткишима повезана са оним шта смо појели у последњем оброку: бели хлеб, бели пиринач и тестенине садрже једноставне угљене хидрате због којих вам се шећер у крви повиси и да вам енергију, а онда вас после кратког времена остави уморне. Зато вам се и једе слатко, како бисте добили нови налет енергије.

Под стресом сте. Шећер активира центар за награђивање у мозгу. У неким стресним ситуацијама сте можда подсвесно пожелели да поједете нешто слатко (крофну, колчћ или нешто друго) само да би сте се слатко опустили.

3. Угљени хидрати као што су тестенина и хлеб

Вама организам у ствари тражи шећер. Једном када оваква храна прође кроз ваша уста, тело почиње да је третира као да је шећер. Можда би боље било да посегнете за багетом или тањиром тестенине следећи пут када вам се буде јело слатко.

4. Сладолед

Можда имате горушицу или рефлукс киселине. Кремаста храна зна да буде врло умирујућа за овај проблем.

Можда превише узимате лекове против болова. Можда вам се антиупални и лекови без стероида чине безопасним, али у ствари могу изазвати малу упалу у стомаку. Жудња за сладоледом вероватно представља покушај тела да вам изрази да има упални процес и да му треба пауза.

Једноставно се уморни. Сладолед, у виду хране која звучи као здрава као што су јогурт и обрано млеко, садржи природне млечне шећере који вам могу дати брзи пораст енергије.

5. Месо у виду бургера или шницле

Не једете довољно протеина - поготово ако сте вегетаријанац или превише вежбате. Данима када 50% вашег тренинга чине вежбе снаге, покушајте да поједете онолико грама колико сте тешки, а ако желите да смањите килограме, поједите онолико грама протеина колико желите да будете тешки.

Имате хронични недостатак гвожђа или витамина Б. Ако имате обилне менструације, то може бити узрок недостатка гвожђа у организму. Ако не уносите довољно протеина (који су добар извор гвожђа) на првом месту, вероватно губите гвожђе због циклуса сваког месеца. Тако да је највероватнији проблем - гвожђе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas