Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
дијета

Ови нутријенти су важни за мршављење: Укључите их у исхрану

Као што сви знамо, уопште није лако смршати. Иако можете наћи разне модерне дијете које обећавају брзо мршављење, здравствени стручњаци наводе да најодрживији начин да се ослободите вишка килограма подразумева добро балансирану исхрану и здрав начин живота.

1636535538_shutterstock_1924217543.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Према речима нутриционисткиње Рупали Дате, балансирана исхрана је „режим исхране који обухвата сваки основни нутријент потребан телу за добро здравље, превенцију болести итд. Не постоји једна намирница која може да опскрби ваш организам свим основним нутријентима. Зато морамо у исхрану да уврстимо различите намирнице како бисмо били сигурни да уносимо све нутријенте у довољној количини.”

Ево којих 7 основних нутријената могу да помогну код мршављења:

Протеини

Ако волите да вежбате, онда сигурно знате колико су протеини важни у здравој исхрани. Они су један од основних нутријената који помажу код мршављења. Протеини нас дуго држе ситим и тако нам помажу да избегнемо унос непотребних калорија. Неки од најбољих извора протеина су јаја, махунарке, пилетина, житарице са целим зрном (овас, црвени просо итд) и друго.

Прочитајте још: Помоћу ове намирнице ћете изгубити ДВА килограма: Пред спавање обавезно урадите једну ствар!

Влакна

Добар метаболизам помаже да се убрза мршављење. Зато стручњаци препоручују да у исхрану за мршављење унесете довољну количину влакана како бисте подстакли варење и метаболизам, чиме се додатно убрзава мршављење. Неки од најбољих извора влакана су орашасти плодови, махунарке, житарице са целим зрном, зелено поврће итд.

Омега-3 масне киселине

Ако сте мислили да исхрана за мршављење подразумева да се уопште не уносе масти, онда се грдно варате. Организму је потребна одговарајућа количина здравих масти да би добро функционисао, а и да бисмо се ослободили сала са стомака – омега-3 масне киселине су такав пример. Неки од најбољих извора омега-3 масних киселина су риба, орашасти плодови, лиснато поврће итд.

Витамин Ц

Нашем телу је потребна детоксикација да би правилно функционисало. Зато су нам неопходни нутријенти богати антиоксидансима да бисмо избацили токсине и спречили штету коју у организму могу да направе слободни радикали. Нутријент богат антиоксидансима је витамин Ц. Не само да помаже да се ослободимо токсина, већ и убрзава процес мршављења. Међу најбољим изворима витамина Ц су поморанџа и друго цитрусно воће.

Калијум

Једна студија објављена у часопису Нутриент установила је да повећан унос калијума помаже да се смањи БМИ, што може да помогне код мршављења. И то није све. Калијум такође помаже да се убрза метаболизам који има важну улогу у ослобађању од вишка килограма. Неки извори калијума су орашасти плодови, леблебије, лан, пасуљ и друго.

Гвожђе

Да ли и гвожђе помаже код мршављења? Поред тога што спречава малокрвност, овај нутријент такође преноси кисеоник до наших ћелија и мишића, што заузврат помаже у сагоревању масти. Цвекла, гамбори, сушено воће итд. су неки од најбољих извора гвожђа.

Прочитајте још: Три једноставна начина да храном повећамо количину енергије и срећни дочекамо вече

Цинк

Као што је показала једна студија објављена у часопису специјализованом за дијабетологију и метаболички синдром дмсјоурнал, појачан унос цинка уз исхрану са ограниченим бројем калорија може да има повољан утицај на телесну тежину и гојазност. Бадеми, сусам, махунарке итд. су неки од најбољих извора цинка.

Поред тога што регулише телесну тежину, сваки од ових нутријената има неколико других особина које су добре за опште здравље. Само немојте да заборавите да се увек посаветујете са стручњаком пре него што промените исхрану и начин живота – зато што, као што каже Рупали Дата, дефиниција здраве исхране се разликује од особе од особе.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas