· · Коментара: 0
САВРШЕНА ВЕЧЕРА

ЈЕДАН ТИГАЊ: Пилетина са брусницом и рузмарином (РЕЦЕПТ)

Лака, здрава вечера, савршена за ротацију зимске вечере у недељи.

1635852175_shutterstock_1511630903.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Вечера која ће сигурно донети освежење у недељни јеловник. Бруснице и рузмарин ће направити ужитак као у ресторану. 

Прочитајте још: ОТВАРА АПЕТИТ: Кремаста пилетина У СОСУ од спанаћа и пармезана (РЕЦЕПТ)

Рецепт за пилетину са брусницом и рузмарином

За маринаду од рузмарина од бруснице

  • ⅓ шоље брусница

  • 2 кашике маслиновог уља 
  • 2 кашике соја соса
  • 2 кашике јаворовог сирупа
  • 3 чена белог лука
  • 1 кашичица свежих листова рузмарина
  • ¼ шоље сувог белог вина

За пилећи карабатак

  • 1 кг пилећег карабатка са костима и кожом приближно 6 пилећих бутина
  • 1 кашика маслиновог уља 
  • соли по укусу
  • ½ шоље брусница
  • 4 гранчице свежег рузмарина плус још за украс, по жељи

Припрема

За маринаду од рузмарина од бруснице

Комбинујте све састојке за маринаду у процесору за храну или блендеру и мешајте док не постане глатка. Ставите пилетину, кожом нагоре, у посуду за печење и прелијте маринадом, раширивши пилетину равномерно. Покријте и маринирајте у фрижидеру најмање 30 минута, до 24 сата.

Пола сата пре печења посуду извадите из рерне и оставите да одстоји на собној температури.

За пилеће бутине

Загрејте рерну на 180-200 Ц. Кашиком остружите маринаду са пилеће коже, оставите у посуди за печење. Премажите коре са 1 кашиком маслиновог уља и зачините их са доста соли. Поспите ½ шоље брусница и 4 гранчице рузмарина око пилетине.

Пеците 22 минута, а затим извадите из рерне и загрејте грил (ако ваша рерна има ову секцију, ако не, онда ставите тепсију ближе врху рерне). Извадите печене гранчице рузмарина.

Нанесите 1 кашику јаворовог сирупа преко коже карабатка. Ставите испод грила и пеците 5-7 минута или док кожа не постане хрскава и на местима потамни. Пазите да кожа порумени равномерно и да не загори, померајући посуду ако је потребно.

Извадите из рерне и ставите бруснице и со на врх пилетине. Украсите свежим гранчицама рузмарина и послужите одмах са доста соса. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.