· · Коментари: 0
ДОРУЧАК

Могуће је! Направите ЋЕВАПЕ О ХЕЉДЕ, бићете сити, а смршаћете (Фото/Видео)

У Србији се од ове псеудожитарице праве пите и палачинке, а у Русији се једе као прилог јелима или јутарња каша, јер дуго даје осећај ситости

HeljdaKasa.jpg
Фото: А. М.

Добро је познато да су каше најбољи начин да се почне дан, јер су заситне и чине да човек дуго не осећа глад. Такође, каше се праве од житарица које су одличне за стомак.

Прочитајте још: Јак доручак доприноси смањењу килограма, али то нису једине благодети овог правила

После кувања ова количина хељде ће се удвостручити
Фото: А. М.

Хељда је популарна међу вегетаријанцима, али и онима који посте, јер може да замени месо. Ова псеудожитарица је и лек, јер су многе студије показале да је одлична као превентива и у борби против карицинома.

У Русији је зову гречка и једу је као пролог месу, док је у Србији позната само у облику брашна од којег се праве палачинке, пите и остала теста. Хељда је неутралног укуса па може да се комбинује са сланим и слатким.

Рецепт за кашу

Шоља хељде је довољна за једну особу. Хељда се увече полије водом и остави током ноћи.

Ујутру вода може да се процеди, прелије топлом водом и стави на ринглу да прокључа. Хељда ће брзо проврити и треба водити рачуна да не искипи, па је најбоље отклопити. Ово је нарочито важно јер ће омотач зрна испустити лепљиву течност и током кувања ће се створити пена. Када проври и смањи се јачина на рингли, јер хељда треба да се кува још око пет минута, кашиком може да се покупи пена коју је створила.

Када хељда набубри дупло - значи да је готова.
Хељда са печуркама
Једну чашу хељде прелијте са две чаше воде. Кувајте на слабој ватри око десет мин, док вода не испари. Исецкајте црни лук и шампињоне и испржите их у маслиновом уљу. Помешајте пржене печурке са куваном хељдом, додајте со, бибер и друге зачине по вашем укусу.

Када хељда набубри дупло од своје величине значи да је скувана. Скине се са рингле, исцеди и опере.

Хељда може да се посоли, помеша са кашиком бутера или да се дода сецкана банана или јабука. Током кувања може да се убаци и шака зрна сувог грожђа. Пошто је неутралног укуса може да се једе као слатка или слана.

Прочитајте још: Није исто имате ли 20 или 60: Прочитајте ЈЕЛОВНИК који одговара вашим годинама

Скувана хељда може да се искористи за неколико јела, као пуњење, прилог јелима, додатак салатама или за ћевапчиће.

 

Шаран са хељдом

Очистите шарана и извадите утробу. Поспите рибу сољу и уљем па оставите десет минута да одстоји. Затим је напуните изнутра куваном хељдом и закачите крајеве гранчицама рузмарина. Умотајте рибу у алуминијумску фолију, ставите у рерну и пеците један сат на 180 степени Целзијусових.

Ћевапи од хељде

Ситно нарендајте кромпир па га добро исцедите. Помешајте рендани кромпир са куваном хељдом, додајте со и бибер. Изгњечите смесу штапним миксером. Направите од добијене масе мале ћевапчиће и испржите их у уљу.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.