· · Коментари: 0
САВЕТ

Да ли и ви правите грешку: ОВИМ намирницама није место у ФРИЖИДЕРУ јер ће се тако пре покварити

Иако већину намирница држимо у фрижидеру, за неке тада чинимо више штете него користи.

1625922129_fridge-3475996_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Након куповине у супермаркету или набавке на пијаци, већину намирница ћете највероватније одложити у фрижидер, како бисте им што дуже сачували рок трајања.

Ипак, треба имати на уму да се многим намирницама тако не продужава век трајања.

Напротив, поједине намирнице ће у фрижидеру брже сатрулити, или ће изгубити свој укус и текстуру.

Прочитајте још: Колико дуго ЈАЈА смеју да стоје у ФРИЖИДЕРУ, а да се не покваре?

Парадајз

Стављање парадајза у фрижидер може зауставити његово дозревање, и тиме убити укус. У фрижидеру му се мења хемијска структура, и смањује количина једињења у плоду, што утиче на његов укус.

Поред тога, на ниским температурама се може променити и текстура парадајза, а плодови могу постати оштећени и гњецави.

Кромпир

Кромпир треба чувати на хладном и сувом месту, али никако у фрижидеру.

Уколико га ставите у фрижидер, можете изазвати процес разграђивања скроба, који ће утицати на текстуру плода, али и изазвати промену боје и укуса.

Такође, боље је да га одложите у платнену торбу, него у пластичну кесу.

Црни лук

Једна од намирница којој дефинитивно није место у фрижидеру је црни лук. У фрижидеру он почиње брже да гњили, постаје брашнаст и губи свој укус. Осим тога, често се суши, чак и ако га умотате пластичном фолијом.

Зато је најбоље држати га ван фрижидера, на мрачном, хладном и сувом месту где има довољно ваздуха.

С друге стране, у затвореној посуди остатак лука може издржати и до недељу дана.

Хлеб

Док замрзавање хлеба може и те како да успорити поступак старења и појаве плесни, стављање хлеба у фрижидер ће тај поступак заправо убрзати.

Ниска температура узрокује да се скроб кристализује много брже него на собној температури, чиме се убрзава процес који ће хлеб учинити тврдим и без укуса.

Банане

Банане су тропско воће и немају природну обрану од хладноће.

Стављање зрелих банана у фрижидер ће помоћи да остану зреле неколико дана. Али, ако их тамо ставите док су још зелене, зауставићете процес дозревања, и оне ће пре сатрулити.

Чак ни након што их извадите из фрижидера, оне неће дозрети, а кора ће постати црна. 

Бели лук

Имајте на уму да ће се бели лук у фрижидеру или у пластичној кеси убуђати.

Најбољи начин за чување белог лука јесте да га држите на собној температури и на сувом и тамном месту које има довољно протока ваздуха.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.