· · Коментари: 0
исхрана

Да ли нам је дневно довољно 2000 калорија? Одговор се крије у нашем начину живота

Сигурно сте чули за то да треба уносити 2000 калорија дневно, али да ли је то увек тако?

1629788411_breakfast-690128_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Многи људи приликом дијета воде се процентом дневних вредности заснованих на исхрани од 2.000 калорија. Ову вредност треба корсити као референтну вредност и као општу смерницу, али неи као чврсто правило.

Дијета од 2000 калорија?

Различити људи имају различите нутритивне потребе у зависности од старости, нивоа активности и општег здравља. На пример, неки спортисти конзумирају 5.000 или 6.000 калорија дневно и још увек изгледају мршаво. Потребе за додатном енергијом се такође могу повећати током трудноће или када сте под стресом. Дијета од 2.000 калорија може да доведе до губитка тежине или повећања телесне тежине, у зависности од горе наведених фактора. Најважније је одакле долазе те калорије, напомиње Универзитет Харвард. Једна је ствар јести 2.000 калорија свежег воћа, поврћа, ораха, семенки, меса или рибе, а друга слаткише и слане грицкалице.

Прочитајте још: Дијета за запослене у канцеларији: Мени за 5 радних дана

Можете да игубите тежину након преласка на дијету од 2.000 калорија, али то звиси од много фактора. Ваше године, ниво активности, састав тела, навике у исхрани и брзина метаболизма много ће да утичун на саму дијету. На пример, спортисти и активни појединци обично сагоревају више калорија у мировању у поређењу са просечном особом.

Дијета од 2.000 калорија такође може да доведе и до повећања телесне тежине. Ако сте месецима у калоријском дефициту, могли бисте да се угојите након преласка на дијету од 2.000 калорија. Међутим, то није лоша ствар. Када једете премало калорија, ваше тело постаје ефикасније у складиштењу енергије. Као резултат тога, метаболизам се смањује, а килограми почињу да се множе, пише Тхе Лист.

Прочитајте још: Дијета ПУН ТАЊИР: 10 намирница које можете јести неограничено! (МЕНИ)

Да ли је довољно 2000 калорија дневно?

Екстремне дијете могу да доведу до умора, дехидрације и пробавних проблема. Поред тога, лишавају ваше тело неопходних хранљивих материја. Истраживања напомињу да жене не би требало да уносе мање од 1.200 калорија дневно. Дијета која осигурава 2.000 калорија дневно могла би заправо да буде идеална.

Свакако узмите у обзир и дневне активности. Ако редовно посећујете теретану или се бавите спортом, вероватно ће вам бити потребно више од 2.000 калорија дневно.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.