· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊА

Ово ПОВРЋЕ је свима доступно, а подмлађује мозак и до 11 година

Нова студија показала је да кељ и остало зељасто поврће подмлађује мозак и до 11 година

1608747467_kelj.jpg
Фото: депоситпхотос

У недавном истраживању, показано је да су старији људи који макар једном дневно једу лиснато и зељасто поврће имали боље резултате на тестовима меморије од људи који су ретко или никада конзумирали ове намирнице.

Прочитајте још: Пробајте ЧАРОБНИ ПРАХ који је десет пута бољи од зеленог чаја

Након пет година истраживања, показано је да зељасто поврће подмлађује мозак, у просеку за 11 година.

- Звучи скоро невероватно, али конзумација ових намирница утиче на боље когнитивне способности, а све захваљујући нутријентима који утичу на заштиту мозга - рекла је Марта Морис, ауторка студије.

Истраживачи су открили да зељасто поврће садржи бројне нутријенте који утичу на спречавање старости мозга, попут витамина Е, бета-каротена, витамина К и других састојака. Уз то, научници сматрају да исти ови нутријенти спречавају запаљења и обољења мозга.

Фото: деспоситос

Такође, у студији је наглашено да конзумација зељастог поврћа има дугорочне, али и тренутне бенефите по здравље, тако да није касно ни сада да почнете да једете већу количину ових намирница.

У лиснато поврће убрајају се: артичока, блитва, енотера, коморач, матовилац, празилук, рабарбара, радић, салата зелена, салата ендивија и спанаћ.

Прочитајте још: Имају више ГВОЖЂА од меса, а јефтинији су!

У купусњаче односно зељасто поврће убрајају се: броколи, карфиол, кељ главичар, кељ лишћар (раштан), кељ пупчар и купус.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.