· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Да ли је преосетљивост на храну болест?

Преосетљивост на храну веома тешко се може установити

1615911683_disease-4392168_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Једно британско удружење не признаје тврдње, да су алергије умишљена болест. Док мали број лекара сматра да је све долази из главе, већина стручњака ипак тврди да су алергије и нетолеранција на храну стваран проблем, али да је веома тешко уочити их.

Прочитајте још: Узимање ЧОКОЛАДЕ сат времена након буђења топи масноћу, а ево зашто је добро да је грицкате и пред спавање!

Алергије укључују реакцију имуног система, па их је лако открити тестирањем, док за преосетљивости није баш лако.

Када симптоми преосетљивости на храну укључују појачан умор, надутост, промене расположења и мигрену, тешко је открити њихов узрок. Једини начин препознавања је избегавати сумњиву храну најмање месец дана - ако симптоми нестану, највероватније је реч о неподношењу хране.

Вештачки додаци

Конзерванси, боје и додаци храни могу да изазову алергије. Колико су те алергија заиста учестале, није познато, јер се због мањкавих тестова ређе доказују. Реакције најчешће изазивају конзерванс натријум-бензоат, жута боја таразин и заслађивач аспартам.

Алергија на јаја

Чешћа је алергија на беланце, него на жуманце јајета. Алергични на јаја често имају позитивне кожне алергијске тестове и на пилетину. Треба избацити све намирнице припремљене с јајима (тестенина, резанци, млевено месо и мајонез).

Риба, плодови мора

Рибе, ракови и шкољке изазивају и алергије и реакције неподношења, а већини људи сметају само одређене врсте, док друге могу да једу без тешкоћа. Код алергија на рибу треба припазити и на јаја и пилетину.

Алергија на месо

Алергија на месо је ретка, али се најчешће јавља на пилетину и телетину, јер су те животиње чешће лечене пеницилинима и другим лековима. Ту се ради о алергији на лекове, а не на протеине из меса. Због тога се алергичарима препоручује месо дивљачи.

Прочитајте још: Сигурно сте погрешно радили: Рану никада не испирајте алкохолом!

 

Воће и поврће

Алергија на разне врсте поврћа је честа, и то на махунарке, целер, шаргарепу, парадајз, ређе на кромпир. Од воћа, честа је алергија на агруме и јагоде, ређе на брескве и мандарине. Такође се јавља и унакрсна алергија на поморанџе и мандарине, као и јабуке и малине.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.