Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психологија

Једете на нервној бази? Ево решења!

Давно је доказано да су стрес и исхрана тесно повезани.

1608629787_Depositphotos_12270480_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Нисте једини. Кад смо под великим стресом, у храни проналазимо сигурност, утеху и смирење. Тад не једемо како бисмо задовољили физичку, већ емоционалну потребу.

Кесица чипса или парче чоколаде донеће нам краткотрајно задовољство, након чега следи кајање. Тако се ствара зачарани круг - осећамо се лоше, па једемо, па се онда осећамо још лошије. Прекидање везе између хране и осећања прилично је изазовно - ево одакле почети.

Прочитајте још: Ових правила се током дијете не морате придржавати

Не будите престроги према себи
Избегавајте самоомаловажавање онда кад не успете да одолите искушењима. Уместо да из беса што сте прекршили донету одлуку поједете још више, будите свесни да нико није савршен. Дозволите себи место за грешке и немојте се додатно кажњавати кајањем.

Сачекајте да заиста огладните
Уместо да одмах посегнете за храном, сачекајте да црева почну да вам крче и у међувремену мисли окупирајте на други начин. Опустите се уз активности које вам пријају. Плешите или певајте, пешачите или се бавите неким ручним радом, прочитајте неки нови блог, загрлите и прошетајте љубимца...

Позабавите се узроком проблема
Откријте шта вас узнемирава и чини анксиозним. Уместо да проблеме решавате јелом, покушајте да им откријете прави узрок. Водите дневник и записујте кад шта једете и како се у том тренутку осећате. Обратите пажњу на обрасце. Идете до фрижидера сваки пут када гледате вести? Можда је време да промените канал. Осећате се усамљено? Попричајте са чланом породице.

Прочитајте још: Конзумирање ових НАМИРНИЦА у једном оброку се не препоручује!

Уживајте у припреми и конзумирању оброка
Празнични период и рад од куће искористите за припрему омиљене хране и свега оног за шта иначе немате времена. Уложите исто време и пажњу у припрему и једење хране. Искључите ТВ, склоните мобилни и једите без ометања. Дозволите себи да заиста уживате у храни, њеној текстури, мирису, изгледу и укусу. Док једете, користите сва своја чула.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas