· · Komentari: 0
psihologija

Jedete na nervnoj bazi? Evo rešenja!

Davno je dokazano da su stres i ishrana tesno povezani.

1608629787_Depositphotos_12270480_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Niste jedini. Kad smo pod velikim stresom, u hrani pronalazimo sigurnost, utehu i smirenje. Tad ne jedemo kako bismo zadovoljili fizičku, već emocionalnu potrebu.

Kesica čipsa ili parče čokolade doneće nam kratkotrajno zadovoljstvo, nakon čega sledi kajanje. Tako se stvara začarani krug - osećamo se loše, pa jedemo, pa se onda osećamo još lošije. Prekidanje veze između hrane i osećanja prilično je izazovno - evo odakle početi.

Pročitajte još: Ovih pravila se tokom dijete ne morate pridržavati

Ne budite prestrogi prema sebi
Izbegavajte samoomalovažavanje onda kad ne uspete da odolite iskušenjima. Umesto da iz besa što ste prekršili donetu odluku pojedete još više, budite svesni da niko nije savršen. Dozvolite sebi mesto za greške i nemojte se dodatno kažnjavati kajanjem.

Sačekajte da zaista ogladnite
Umesto da odmah posegnete za hranom, sačekajte da creva počnu da vam krče i u međuvremenu misli okupirajte na drugi način. Opustite se uz aktivnosti koje vam prijaju. Plešite ili pevajte, pešačite ili se bavite nekim ručnim radom, pročitajte neki novi blog, zagrlite i prošetajte ljubimca...

Pozabavite se uzrokom problema
Otkrijte šta vas uznemirava i čini anksioznim. Umesto da probleme rešavate jelom, pokušajte da im otkrijete pravi uzrok. Vodite dnevnik i zapisujte kad šta jedete i kako se u tom trenutku osećate. Obratite pažnju na obrasce. Idete do frižidera svaki put kada gledate vesti? Možda je vreme da promenite kanal. Osećate se usamljeno? Popričajte sa članom porodice.

Pročitajte još: Konzumiranje ovih NAMIRNICA u jednom obroku se ne preporučuje!

Uživajte u pripremi i konzumiranju obroka
Praznični period i rad od kuće iskoristite za pripremu omiljene hrane i svega onog za šta inače nemate vremena. Uložite isto vreme i pažnju u pripremu i jedenje hrane. Isključite TV, sklonite mobilni i jedite bez ometanja. Dozvolite sebi da zaista uživate u hrani, njenoj teksturi, mirisu, izgledu i ukusu. Dok jedete, koristite sva svoja čula.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.