Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊА

Кафа или чај? Ево шта је здравије конзумирати

Вечита дилема

1642066949_kafa-i-caj.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Иако се увек спекулисало да је чај здравији од кафе, са медицинског аспекта дошло је до супротне теорије. Наиме, ово је пет разлога стручњака због којих ипак здравије попити кафу.

Прочитајте још: Ево које намирнице се једу и пију ПРЕ СПАВАЊА: 9 моћних савезника за миран сан

 

Кафа спречава депресију

Често чујемо људе како кажу да би умрли без шољице кафе, али ово претеривање заправо добија на тежини. Научно је доказано да кафа смањује ниво стреса и депресије, а чак и одлазак у кафиц́е додаје веома важан аспект социјализације и заједништва. Шоља чаја, с друге стране, често се повезује са тишином, усамљеношц́у и интроспекцијом.

Опуштање црева има неочекиване предности


Сви знамо да кафа може благотворно утицати на наше варење, али мало се говори о науци која стоји иза тога. Кафа заправо садржи високу концентрацију хлорогенске киселине која убрзава варење, а једна од највец́их предности је смањење шансе за добијање рака дебелог црева.

Кафа повец́ањем нивоа гвожђа у крви

Када се конзумирају умерено, полифеноли у кафи се везују за гвожђе. Кафа се бори против других болести јетре као што су цироза, хепатитис Ц и (безалкохолна) масна јетра, а такође помаже у превенцији успоравању ефеката алкохолизма. С друге стране, иако су спроведена нека истраживања о дејству чаја на јетру, ниједно до сада није дало коначан одговор.

Људи који пију кафу мање конзумирају тешке дроге

Сви знамо да кафа изазива зависност. Иако апстиненцијална криза можда не изазива халуцинације, ипак је тешко престати са конзумирањем јер кофеин утиче на исте рецепторе у нашем мозгу као и недозвољене супстанце као што је кокаин. Нека истраживања су показала да кофеин смањује жудњу за хемијским елементима које наш ум повезује са тешким дрогама, тако да конзумација кофеина смањује потребу за конзумирањем дрога. С друге стране, шоља чаја тешко да ц́е имати исти ефекат на зависника.

Прочитајте још: Нокти вам се листају? Ево како треба да их третирате

 

Будност може спасити животе

Иако листови чаја заправо садрже више кофеина од зрна кафе, када се припрема за испијање кафе садржи до три пута више кофеина него чај. Такав додатни извор енергије не само да нас спасава од јутарње поспаности, вец́ понекад може да спасе и животе. Замислите само ситуацију у којој је возач огромног камиона (или аутобуса у којем се возите!) на аутопуту опуштен јер је цео дан пио чај.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas