Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАРДИОЛОГ ОТКРИВА: Ово су намирнице које треба да избегавате ако вам је стало до ЗДРАВОГ СРЦА

Често заборављамо да оно што се налази на нашем тањиру и те како утиче на здравље срца.

1632987820_srce.jpg
Фото: Депозит
Oglas

"Храна која је здрава за срце садржи храњиве састојке који доказано користе кардиоваскуларном систему или смањују ризик од развоја срчаних болести снижавањем лошег ЛДЛ колестерола и триглицерида у крви, смањењем крвног притиска, контролом тежине и/или побољшањем осетљивости на инсулин", каже за Делиш Ренија Бетејне, лекарка и ауторка књиге Тхе Оне Оне Оне Диет.

Омега-3 масне киселине, калијум, калцијум, магнезијум, влакна, фитонутријенти и антиоксиданси су најважнији, а њихов удео је највећи у медитеранској храни и ДАСХ дијети, па су најбољи избор за оне који желе да одрже или побољшају здравље срца.

Наука подупире ову теорију. Каже да јеловник који се базира на житарицама, орашастим плодовима и махунаркама као и на помало млечних производа и масти здравих за срце може смањити ризик од кардиоваскуларних болести за отприлике трећину, наводи студија из 2016. објављена у часопису Јоурнал оф тхе Америцан Цоллеге оф Цардиологy.

Која онда храна добија црвено светло кад је у питању здравље срца? Ево списка:

Обрађени месни деликатеси

Хот дог
Печена пилетина
Пржена пилетина
Пржени кромпирићи
Чипс
Воћни смути
Зелени сок
Конзервисано поврће

Готова смрзнута јела
Кечап
Црвено месо
Со
Дресинзи за салату
Бели хлеб
Бели пиринач
Спортски напици
Енергетски напици
Пица
Алкохол
Путер од кикирикија без масти
Пахуљице са шећером
Капаре
Јогурт с укусима
Гранола
Маргарин

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas