· · Komentari: 0

KARDIOLOG OTKRIVA: Ovo su namirnice koje treba da izbegavate ako vam je stalo do ZDRAVOG SRCA

Često zaboravljamo da ono što se nalazi na našem tanjiru i te kako utiče na zdravlje srca.

1632987820_srce.jpg
Foto: Depozit

"Hrana koja je zdrava za srce sadrži hranjive sastojke koji dokazano koriste kardiovaskularnom sistemu ili smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti snižavanjem lošeg LDL kolesterola i triglicerida u krvi, smanjenjem krvnog pritiska, kontrolom težine i/ili poboljšanjem osetljivosti na insulin", kaže za Deliš Renija Betejne, lekarka i autorka knjige The One One One Diet.

Omega-3 masne kiseline, kalijum, kalcijum, magnezijum, vlakna, fitonutrijenti i antioksidansi su najvažniji, a njihov udeo je najveći u mediteranskoj hrani i DASH dijeti, pa su najbolji izbor za one koji žele da održe ili poboljšaju zdravlje srca.

Nauka podupire ovu teoriju. Kaže da jelovnik koji se bazira na žitaricama, orašastim plodovima i mahunarkama kao i na pomalo mlečnih proizvoda i masti zdravih za srce može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za otprilike trećinu, navodi studija iz 2016. objavljena u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

Koja onda hrana dobija crveno svetlo kad je u pitanju zdravlje srca? Evo spiska:

Obrađeni mesni delikatesi

Hot dog
Pečena piletina
Pržena piletina
Prženi krompirići
Čips
Voćni smuti
Zeleni sok
Konzervisano povrće

Gotova smrznuta jela
Kečap
Crveno meso
So
Dresinzi za salatu
Beli hleb
Beli pirinač
Sportski napici
Energetski napici
Pica
Alkohol
Puter od kikirikija bez masti
Pahuljice sa šećerom
Kapare
Jogurt s ukusima
Granola
Margarin

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.