· · Коментари: 0
сан

Које је најбоље време за спавање и буђење? Овако израчунајте у које време треба да идете у кревет

Постоје два важна аспекта које треба да узмете у обзир када је спавање у питању: количина сна коју добијате и доследност у времену

1660999764_2853ab993a869b6e42354d74882cb70845661a46.jpg
Фото: Унспасх

Одлазак у кревет док је мрак може да вам осигура довољно одмора, а истовремено ће да вам олакша да заспите. Такође је важно да редовно спавате у одговарајућој количини како бисте спречили потенцијалне здравствене последице.

Најбоље време за спавање

У идеалном случају, људи би требало да иду раније у кревет и да се пробуде у раним јутарњим сатима. Овај образац одговара нашим биолошким тенденцијама да прилагодимо наш образац спавања сунцу.

Како функционише циркадијални ритам?

Циркадијални ритам је термин који описује природни распоред спавања и буђења нашег мозга. То је као наш унутрашњи сат. Свако доживљава природне падове у будности и повећану будност у одређеним временима у периоду од 24 сата. Људи ће највероватније бити најпоспанији у две тачке: између 13 и 15 часова и између 2  и 4 ујутру. 

Прочитајте још: Црвена, жута или зелена: Да ли знате која ПАПРИКА је здравија?

Што је бољи квалитет сна, мања је вероватноћа да ћете искусити значајну поспаност током дана. Циркадијални ритам такође диктира ваш природни распоред времена за спавање и јутарње буђење. Када се навикнете да идете у кревет и будите се у исто време сваког дана, ваш мозак се прилагођава овом распореду, пише Хеалтхлине.

Колико нам је сна потребно?

Већина стручњака препоручује да одрасли спавају најмање 7 сати ноћу.

Нежељени ефекти недовољног спавања

Ако сте током дана поспани, то је знак да не спавате довољно ноћу. Тако може да дође до незгода, раздражљивости, заборавности, али и до других дугорочнијих здравствених последица.

Најбоље време за спавање ноћу је временски оквир у којем можете да постигнете препоручену препоруку за спавање. На пример, ако треба да устанете до 6 ујутру, размислите о томе да се заспите пре 23 сата.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.