Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико соли би требало да узимамо на дневном нивоу? Све изнад ове бројке је превише

Натријум, који се често једноставно назива со, налази се у скоро свему што једете и пијете

1694253614_profimedia-0783198288.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Натријум је неопходан минерал, али здравствене организације обично препоручују да здрави одрасли ограниче унос натријума на мање од 2.300 мг (око једне кашичице соли) дневно како би се спречила стања попут високог крвног притиска.

Натријум, који се често једноставно назива со, налази се у скоро свему што једете и пијете. Природно се јавља у многим намирницама, додаје се у друге током процеса производње и користи се као арома. Вец́ неко време, натријум је био повезан са високим крвним притиском, који узрокује оштец́ење крвних судова и артерија када је хронично повишен. Заузврат, ово повец́ава ризик од срчаних обољења, можданог удара, срчане инсуфицијенције и болести бубрега. Стога се често говори о ограниченом уносу соли, пише Хеалтхлине.

Неопходан за здравље

Упркос сталном оцрњивању, натријум односно со је неопходан нутријент за добро здравље. То је један од електролита вашег тела, минерали који стварају електрично наелектрисане јоне.

Вец́ина натријума у ​​вашем телу налази се у вашој крви и течности која окружује ваше ц́елије, где помаже у одржавању равнотеже ових течности. Уз одржавање нормалног баланса течности, натријум игра кључну улогу у нормалној функцији нерава и мишиц́а, пише Хеалтхлине.

Ваши бубрези помажу у регулисању нивоа натријума у ​​вашем телу прилагођавањем количине која се излучује у урину. Такође губите натријум знојењем. Недостаци натријума у ​​исхрани су веома ретки у нормалним условима, чак и код дијета са веома ниским садржајем натријума.

Деценијама, здравствене институције позивају људе да ограниче унос натријума како би контролисали крвни притисак. Процењује се да је вашем телу потребно само 186 мг натријума дневно да би правилно функционисало. Међутим, било би готово немогуц́е конзумирати ово мало, и даље задовољити своје енергетске потребе и добити препоручени унос других важних хранљивих материја. Стога, Институт за медицину (ИОМ) препоручује да здрави одрасли конзумирају 1.500 мг (1,5 грама) натријума дневно, што је нешто мање од кашичице соли.

Ова граница је установљена на основу доказа из клиничких студија да унос натријума изнад 2.300 мг (2,3 грама) дневно може негативно утицати на крвни притисак и повец́ати ризик од срчаних обољења.

Због повец́аног губитка натријума кроз зној, ове смернице се не примењују на високо активне људе попут такмичарских спортиста или радника који су изложени топлоти.

      Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas