Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРОМЕНЕ У ВАШИМ ОЧИМА које могу открити да имате БОЛЕСТ, упозоравају лекари

ВАШЕ очи вам могу рећи много о вашем здрављу

1648237853_eye-g251e1ec60_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Очи могу дати знакове упозорења за многа стања, укључујући дијабетес. Дијабетес је стање узроковано високим нивоом глукозе - или шећера - у крви. Ниво глукозе је тако висок јер тело није у стању да је правилно користи.

Код људи са дијагнозом дијабетеса, њихов панкреас не производи никакав инсулин, или нема довољно инсулина. Инсулин је хормон који обично производи панкреас и омогућава глукози да уђе у ћелије у телу, где се користи за енергију.

Код дијабетеса типа 1, панкреас особе не производи инсулин, али ћелије типа 2 у телу постају отпорне на инсулин, тако да је потребна већа количина инсулина да би се ниво глукозе у крви одржао у нормалном опсегу.

Прочитајте још: Зашто су опасне повишене масноће у крви? Корак од инфаркта и можданог удара

Постоји неколико знакова у очима који могу сугерисати да имате дијабетес или значити да морате да разговарате са својим лекаром ако већ знате да имате болест.

Замагљен вид

Може бити узроковано високим шећером у крви што изазива отицање вашег сочива што онда утиче на оно што видите. Може се исправити враћањем шећера у крви на прави опсег.

Иако се може променити, може проћи до три месеца да се врати у нормалу.

Катаракта

Људи са дијабетесом имају веће шансе да развију катаракту раније и брже. Оне могу брже постати већи проблем ако имате болест. Дакле, ако сте млађи и изненада сте приметили проблем са видом (замагљен, замућен, одсјај), проверите га и реците свом оптичару дијабетес.

Глауком

Ово је случај када течност не може да се оцеди као што би требало, а притисак се повећава у вашем оку. Ово може оштетити нерве и крвне судове и изазвати промену вида. Људи са дијабетесом имају већу вероватноћу да имају глауком, али он понекад не изазива никакве симптоме док не дође до великог губитка вида. Али оптичари га могу ухватити током редовних прегледа.

Прочитајте још: Шта да једете (или не) када вас боли стомак

Ако патите од главобоље, болова у очима, замагљеног вида или сузења очију, можда имате глауком и дијабетес, тако да је вредно да се обоје проверите, ако имате дијабетес, већа је вероватноћа да ћете добити ретко стање које се зове неоваскуларни глауком, а то је када нови крвни судови расту на ирису и блокирају проток течности.

Дијабетична ретинопатија

Ако је ваша мрежњача - група ћелија које узимају светлост и претварају је у слике - оштећена, то може изазвати дијабетичку ретинопатију. Повезан је са високим нивоом шећера у крви, а ако се не лечи рано, може изазвати слепило. Људи са дијабетесом типа 1 ретко га развију пре пубертета, а код одраслих је ретко, осим ако немате дијабетес типа 1 пет година.

Људи који развију дијабетес типа 2 можда имају знаке проблема са очима за које нису знали да су повезани са тим стањем, пре него што им је дијагностикована.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas