· · Коментари: 0
ТЕСТ

Шта се дешава са организмом када престанете да пијете алкохол?

Да ли сте се питали?

1609320239_Depositphotos_82478714_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Већина људи воли да дочекају нову годину доношењем новогодишњих одлика, које долазе у облику усвајања здравих навика или смањења лоших. 

Али шта се дешава када престанете да пијете алкохол на месец дана (или дуже)? Како ваше тело реагује?

Прочитајте још: У ово време треба ићи на спавање ако желимо да будемо здрави и одморни!

Ово су кључне ствари:

Ваша јетра има времена да се опорави. Алкохол је познат по томе што узрокује оштећење јетре, а прекомерно опијање доводи до потенцијално опасних по живот проблема са јетром. Прекомерно пиће дефинише се као више од два пића дневно за мушкарце и као више од једног за жене. Доктор Ниал Кампбел рекао је:

- Неконзумирање алкохола у периоду од 4 недеље може да помогне у функционисању јетре јер ће она почети да избацује вишак масноће. Ако алкохол на функцију јетре не утиче превише, она се може опоравити у року од 4 до 8 недеља.

Прочитајте још: Да ли сте знали да конзумирањем чоколадица можете да платите казну због АЛКОХОЛА?

Смањите ризик од рака: Ризик да ћете оболети од рака повећава се ако често конзумирате алкохол. Постоје везе између коришћења алкохола и следећих врста карцинома: дојке, тумора на мозгу, јетре...

Смањен ризик од кардиоваскуларних болести: Када пијете пуно, ензим дехидрогеназе се метаболише у други ензим. Овај ензим оксидира лош холестерол (ЛДЛ), а када се ЛДЛ оксидира, ствара блокаде. Ове блокаде могу изазвати озбиљне кардиоваскуларне болести, што може да доведе до срчаног удара.

Прочитајте још: Ове намирнице могу да вам замене шећер

Можете да смрштате: Да ли сте знали да у једној дози рума има 185 калорија? Алкохол садржи доста калорија и то је још један од разлога зашто би одмах требали да престане да пијете.

Симптоми на које треба да пазите су: анксиозност, дрхтање руку, главобоља, мучнина, повраћање, несаница, прекомерно знојење.

Прочитајте још: Препознајте прве ЗНАКОВЕ ГРИПА! Ево шта ОБАВЕЗНО треба да урадите

Ако се борите са неким негативним нуспојавама приликом одвикавања од алкохола можете разговарати са лекаром опште праксе или фармацеутом. 

Одустајање од пијанки изазваће шок за ваш организам, па постоје кораци које може да предузмете:

Баците га - Ово најбољи начин да не поклекнете - држите га ван вашег досега.

Направите план када ћете пити - Ако се не припремите, припрема се неуспех. Направите план и држите се њега ако се састајете са пријатељима у пабу или ресторану

Почастите се - Узмите новац који ћете уштедети од пића и наградите себе

Испуните празнину забавом - Искористите то време које бисте провели у пабу или клубу и откријте нови хоби.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.