Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У које доба дана би требало да узимате различите витамине и минерале? Ове ствари морате имати на уму

Ако узимате витамине и минерале као додатак исхрани, ове ствари морате имати на уму

1686998369_profimedia-0510016719.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Витамине и минерале, који су нам нужни, а често их уносимо као додатке исхрани, треба уносити по неким правилима. Већина људи их сматра гаранцијом доброг здравља и прогута их у било ком тренутку мислећи да тиме себи не могу урадити ништа лоше. Далеко од тога! Унос витамина и минерала без оправдане потребе носи своје ризике, а ако се покаже потреба за одређеним додатком исхрани, треба се држати савета о томе које је витамине и минерале боље узети ујутру, а које увече. Пре подне нам треба енергија за дневне задатке, а увече за сагоревање масти и уклањање токсина из организма.

Који су топиви у масти, а који у води

Веома је важно знати да ли су витамини које узимамо топиви у води или масти, јер је оне топиве у масти потребно узети уз оброк. Постоје само четири витамина топива у мастима: А, Д, Е и К. Такође, након одређеног периода током којих их узимате, саветује се да направите паузу како би се потрошиле њихове залихе нагомилане у мастима тела. Остали витамини су топиви у води, а њихов вишак се редовно елиминише мокраћом.

Ово треба упамтити

ВИТАМИН Ц један је од најпотребнијих витамина и брзо се излучује, па га је потребно чешће уносити. Међутим, не треба га узимати увече јер разбуђује. Он је добар савезник особама са успореним метаболизмом, а нужан је свима током прехлада и грипа јер повишена температура троструко снижава његову количину у организму. Узимајте га ујутро.

ГВОЖЂЕ је минерал који се треба узимати на празан желудац ради боље апсорпције. Када га користите, треба избегавати кофеин, који негативно утиче на његову апсорпцију, као и млечне производе због калцијума. Када узимате гвожђе као додатак исхрани или у соковима (цвекла, аронија, купина), сачекајте с млечним оброком и уносом кофеина бар један сат након њиховог конзумирања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Шта уз ручак, а шта увече

Уз ручак узимајте поједине витамине топиве у мастима (Е и А), цинк и селен, док се увече саветују витамини и минерали које повезујемо са здрављем костију: витамин Д, калцијум, магнезијум и омега-3 масне киселине. Наиме, витамин Д повећаће апсорпцију калцијума, а исто тако добро га је узимати у комбинацији са омега-3 масним киселинама. Калцијум утиче на контракције мишића, укључујући и срце, а магнезијум делује као релаксант.

Калцијум и магнезијум треба увек узимати у односу 2:1 јер је такав и њихов физиолошки однос у организму. Магнезијум штити од одлагања калцијума у организму, посебно у мокраћним путевима. Да би његова ресорпција била потпуна, потребан је витамин Д.

Комбинације које треба избегавати

Гвожђе се не би требало узимати с калцијумом, цинком и витамином Е, али може се узимати с витамином Ц, док цинк не треба узимати у комбинацији с витамином Б9 и гвожђем, али пожељно је да се узима с магнезијумом и калцијумом.

Шта с мултивитаминима

Мултивитамине или минерале појединачно треба узимати након јела и с довољно течности да би се потпуно искористили. Додатке исхрани немојте никада узимати на своју руку, већ се посаветујте с лекаром или апотекаром.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas