· · Коментари: 0

Колико год спавали, увек се будите уморни? Постоји ПЕТ МОГУЋИХ УЗРОКА зашто вам се то дешава

Ако се константно будите уморни,н ије искључена могућност да имате одређених здравствених проблема

1671635403_shutterstock_201670310.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Сан је неопходан за правилно функционисање током дана и поред хране и воде сматра се најбитнијим фактором у одржавању тела здравим. Ипак, често се дешава да многи и поред проспаваних препоручених 8 часова сутрадан се осећају уморним, поспаним и безвољним. То не само да ремети обавезе током следећег дана, било на послу, било у породици, већ може да доведе до озбиљнијих здравствених проблема. Тим научника бавио се људима који су имали потребе да непрестану дремају и одмарају током дана и после регуларно проспаване ноћи, а то су неки од узрока у којима се крије кључ њиховог проблема.

1. Недовољно витамина Б12

Савремено доба изнедрило је велики број здравијих режима исхране којих се многи придржавају. Већина је тако из исхране избацила месо. Међутим, у месу је главни извор витамина Б12, који се поготово налази у месу живине, а има га и у јајима, риби, сардини, изнутрицама и неким житарицама. У последње време, један од витамина групе Б добија велику пажњу: Б12. Он игра улогу у производњи црвених крвних зрнаца и енергије и помаже у спречавању оштец́ења нерва и одржавању когнитивних функција и других биолошких процеса. Код оних који су из здравствених разлога морали да се одрекну протеина и исхране која је по саставу слаба витамином Б12, саветује се да узимају додатке у виду суплемената које би надокнадиле губитак витамина, преноси Сан.

Прочитајте још: Није лед у питању: Овај додатак многим пићима може бити легло ЗАРАЗА и БАКТЕРИЈА - Обратите пажњу

2. Недовољно витамина Д

Зима сваким даном куца на врата, а то значи и мање сунчаних дана. Не само што нема много сунца, већ се и приметно раније смркава, па је субјективни осећај да дан прекратко траје. Многи од нас се тада много мање крећу и мање излазе из куће, тако да дневну светлост малтене и не виђају. Лекари и нутриционисти који су се бавили том проблематиком сматрају да би макар од октобра до марта у исхрану требало да се уведу намирнице које су богате витамином Д3. Будући да ни рибу, која садржи  Д3 и представља најбољи избор омега киселина, не можемо да једемо свакога дана, препоручује се увеђење суплемената витамина Д3.

3. Недостатак магнезијума

Магнезијум је познати додатак исхрани који се иначе саветује да се у виду таблета или прашка узима свакодневно, а обично пре спавање. То је зато што наша исхрана не обилује намирницама које у великој мери садеже магнезијум. Он је неопходан како се не би будили укочени, исцрпљени, безвољни, под стресом и да не бисмо били неиспавани и поспани током целог сутрашњег дана. Магнезијум се убраја у ред макроминерала и један је од најзаступљенијих минерала у организму, након калцијума и фосфора. Одрасла особа просечне тежине у свом телу има од 25 до 30г магнезијума. Слично калцијуму, највише га има у костима, а затим у меким ткивима. Богат извор магнезијума су орашасти плодови и зелено лиснато поврће. У намирнице богате магнезијумом убрајају се спанаћ, блитва, грашак, броколи, кељ, пасуљ, соја у зрну, сочиво, бадеми, лешник, ораси, кикирики, авокадо, банане, јагоде, купине, месо, какао, јогурт, кефир, смокве, црна чоколада, смеђи пиринач и зоб.

Прочитајте још: Да ли сте ЕМОТИВНО ИСЦРПЉЕНИ? Уколико сте УМОРНИ и често ЗАБОРАВЉАТЕ можда сте упали у стање које може задесити било кога

4. Нагли пад шећера

Дешавало вам се раније да осетите како сте поспани, па посегнете да поједете нешто или узмете неки слаткиш? Научници сматрају да је битно доба дана када се која намирница конзумира. Тако воће не би требало да конзумирате у касним вечерњим сатима, као ни јаку храну пред спавање, док се на почетку дана у виду доручка саветује оброк богат протеинима. Већина људи пак нема времена за припрему квалитетног доручка због бројних обавеза, па често посежу за такозваним "француским доручком". Тај доручак, ако би се тако могао уопште и назвати, своди се на обавезну црну кафу и кроасане. Многи мисле да ће их кафа разбудити у довољној мери да могу да прегурају дан, док је кроасан увек доступно и слатко решење као замена за оброк. То ће, међутим, само тренутно подићи вашу енергију, док ће пад који је изазван кафом и угљеним-хидратима бити много драстичнији.

5. Недовоља активност

Дешава се да изађете до куће и до првог угла се толико заморите да бисте се најрадије вратили у стан и поново завукли испод јоргана. То је знак да вам је кондиција веома лоша. Као парадокс, највећи број људи мисли да баш зато што немају довољно снаге, да никако не траба додатно да тренирају. Истина је, међутим, да су они управо у стању у ком јесу из разлога недовољне кондиције. Постепено вежбање ће вас уводити у форму да можете да урадите основне ствари. Не сматра се да одмах треба да одете у теретану и отпочнете серију вежби на најтежим справама. За почетак пређите једну аутобуску станицу пешака уместо превозом, користите степенице уместо лифта или стојте у аутобусу. Потом крените на шетње. Прекомерна килажа је, такође, у великом случају одговорна за целодневни умор.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.