Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРОНА

Људи у Србији масовно траже ПОМОЋ ПСИХОЛОГА, ево ИЗ КОГ ГРАДА НАЈВИШЕ

Националну СОС телефонску линију посвећену ковиду 19, која ради од средине марта, позвало је више од 6.000 грађана.

1595929031_Depositphotos_42917133_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Пандемија узрокована вирусом корона повећала је и број људи који траже психолошку помоћ.  Већина је тражила помоћ због страха од оболевања, узнемирености и нерасположења.

Прочитајте још: Како разговарати са ДЕЦОМ о КОРОНА вирусу?

Претходних дана највећи број позива пристизао је из Новог Пазара, а тражила се реч утехе због бриге  услед могућег губитка ближњих.

СОС линија ради 24/7 и савети су беслатни.

Психијатар Ивана Сташевић Карличић, директорка болнице "Др Лаза Лазаревић", која је и отворила ову СОС линију, каже да грађани овим путем могу да добију стручну помоћ и савет 24 сата дневно, седам дана у недељи. На телефонској психолошкој подршци раде професионалци, а савети су бесплатни.

Грађани су на почетку су тражили информације о вирусу, начинима преношења, корацима у заштити, где и од кога могу да добију различите видове помоћи.

Најмлађи има 16 година
Психолошку помоћ у време пандемије ковида 19 траже и стари и млади. Најмлађа особа која је звала има 16, а најстарија 92 године
Траже помоћ да преовладају узнемиреност, нелагоду, нерасположење, страх...

Сада највише траже савете о томе како да превладају стања узнемирености и нелагоде, страх од оболевања, нерасположење, да ли и како да коригују терапију.

Саговорница каже да су кризне ситуације саставни део живота. У њих се свакако сврстава и тренутно ширење заразе. Нормално је да осећамо тугу, забринутост, стрес, збуњеност, уплашеност или љутњу.

Страх је нормалан и оправдан.

Очекивано понашање током кризе укључује и страх од болести или умирања, страх од губитка средстава за живот, осећање беспомоћности у бризи око најближих и страх да ћемо их изгубити, страх од социјалног одбацивања док смо у изолацији или смо потенцијално болесни, тешкоће у концентрацији и пажњи, промене у ритму спавања, поремећај апетита и слично.

Прочитајте још: Изговорите своје име и - РОБОТ ДОКТОР ће рећи да ли сте заражени КОРОНА ВИРУСОМ

Да би се ублажиле последице негативних осећања основно је њихово прихватање.

- Прихватање чињенице да су бол, туга и стрес саставни део живота, активирање здравих капацитета личности у правцу одговарајуће бриге о себи и ближњима, одржавање социјалних контаката путем доступне технологије веома су важне за што боље превладавање стреса и прилагођавања новонасталој ситуацији - саветује др Сташевић Карличић.

Криза је увек шанса за даљи развој личности, тако да би ову ситуацију требало схватити управо тако.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas